Zagrebački ZOO

Medvjedić Matija odlično napreduje, povjerenstvo će odlučiti o povratku u prirodu

| Autor: Hina

Medvjedić Matija odlično napreduje u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta gdje će do daljnjega ostati, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, to jest je li moguć njegov povratak u prirodu, priopćio je u petak ZOO.

Medvjedić je pronađen krajem veljače kraj Vrbovskog te je smješten u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba gdje je dobio ime Matija. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se što manje navikavao na prisutnost ljudi. U ZOO-u kažu kako Matija ovih dana navršava dva mjeseca, te sada teži više od četiri kilograma i sve je živahniji. Potvrda je to, ističu, da medvjedić odlično napreduje.

Ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok kaže kako u ZOO-u dežuraju 24 sata dnevno, jer se medvjedić hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na njegov zov. 

Skok podsjeća da im je Matija stigao s 2,4 kilograma, te ističe kako zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani, na masi svakodnevno dobiva oko pet posto.

"Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom“, kazao je Skok. 

Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu, dobro razumiju njegovo glasanje. Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja. Smještaj mu oponaša brlog, uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost, te tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.

Ljude koji se brinu o Matiji, veseli njegova sve veća mobilnost. Nezgrapno geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom.

U ZOO-u naglašavaju kako se "trenutačno sve čini da se medvjedić ne navikne na ljude, ali za razliku od nekih drugih životinja, dosadašnja iskustva stručnjaka kažu da se medvjedi teško reintroduciraju u prirodu". "Pred stručnim djelatnicima Zoološkog vrta sigurno je još nekoliko mjeseci intenzivne brige za medvjedića Matiju", napominju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater