RIJEKA

Traktor Torpedo postao dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Traktor, proizveden 1988. godine u riječkoj tvornici Torpedo, postao je kao primjerak riječke industrijske baštine dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke, doznaje se od tog muzeja.

Traktor je model TD 6006 S, a u muzej je stigao u voznom stanju. Kako je izvijestio Muzej grada Rijeke, uglavnom se koristio na riječkom području.  Otkupljen je od privatnih vlasnika. Kako za njega za sad nema prikladnog prostora za smještaj i izlaganje u okviru mogućnosti tog riječkog muzeja, smješten je u staro željezničko skladište na Žabici, uz stalnu izložbu Muzeja grada Rijeke o povijesti torpeda.

 Tvornica Torpedo nastala je 1853. godine, a upravljanje ubrzo preuzima britanski inženjer Robert Whitehead. On je 60-tih godina 19. stoljeća je izumio i razvio proizvodnju torpeda koji se u toj tvornici proizvodi u različitim državama i društvenim sustavima sve do 60-tih godina 20. stoljeća. 

 U tvornici Torpedo se 1975. godine, u suradnji s njemačkom tvrtkom Deutz, pokreće proizvodnja dizel motora hlađenih vodom, preko koje se proizvodi izvoze u mnoge zemlje svijeta. Od 1985. godine, Torpedo ulaže u razvoj traktora. Početkom 90-tih godina 20. stoljeća javljaju se financijski problemi, a slijedi stečajni postupak,a  nakon kraćeg razdoblja proizvodnje vojnih vozila za Hrvatsku vojsku tijekom Domovinskog rata, potpuno gašenje proizvodnje. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini