U ČETVRTAK

SVJETSKI DAN KNEDLI: Poslastica s jednom od najdužih tradicija u povijesti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U četvrtak, 8. rujna, poslastica s jednom od najdužih tradicija u povijesti – knedle, obilježava svoj Svjetski dan! To će ujedno biti prilika da okupimo najmilije, prisjetimo se svih lijepih trenutaka iz djetinjstva, naših mama, baka i svih predaka koji su nam ostavili ovu tradiciju da je čuvamo i dalje prenosimo novim generacijama.

Knedle smo obožavali dok smo bili djeca, obožavamo ih i danas, obožavao ih je car Ferdinand I, pripremale su se i na dvoru Jelačića, a mamine knedle obožavao je i Nikola Tesla. Danas milijuni ljudi uživaju u njima, a one su jedno od rijetkih jela s tradicijom dužom od 2.000 godina.

Svjetski dan knedli ima za cilj očuvati knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama i marelicama, ali i da motivira sve ljubitelje ovog jela da ih nastave razvijati i unapređivati. U želji da ovu tradiciju prenesu na nove generacije, ljubitelji knedli iz 42 zemlje širom svijeta podržali su inicijativu za pokretanje Svjetskog dana knedli koji se održava svake godine 8. rujna. A zašto baš 8. rujan? U tom se datumu nalaze tri simbolike: kraj kolovoza je vrijeme kada šljiva sazrijeva pa se rujan smatra mjesecom knedli.

Sve je ljepše u paru! Dvije knedle jedna do druge imaju oblik broja 8, a kada se taj broj postavi u horizontalni položaj dobivamo znak za beskonačnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of