BEOGRAD

Srpski umirovljenik ne odustaje od nogometa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srpski umirovljenik Dragiša KosniĆ živi i diše nogomet i usprkos tome što mu je skoro 67 godina ne planira okačiti kopačke o klin. 

Kosnić, ili "Kole" kako ga zovu, igra za svoj domaći tim, Proleter iz Međe, sela na samoj granici s Rumunjskoj, koji se natječe u šestoj srpskoj nogometnoj ligi.

Na početku svake sezone prolazi rigorozan medicinski pregled i tvrdi da ne zna ni za jednog aktivnog nogometaša njegove dobi. Suigrači su mu i po pedesetak godina mlađi i mogli bi mu biti unuci. Prvu ligašku utakmicu na tom istom neravnom terenu odigrao je 1968. godine.

Igra zadnjeg veznog i priznaje da mu je ponekad teško pratiti korak sa suigračima. "Više igram 'čitajući igru', znam kad treba potrčati, kad stati, kad krenuti u sprint".

"Dan nakon utakmice me bole mišići, pomalo šepam, ali nakon vruće kupke i poslije dva dana, spreman sam ponovo zaigrati", kaže Kole. 

Živi u istoj trošnoj kući u kojoj je rođen i prima mirovinu manju od 130 eura (oko tisuću kuna). Domaćinstvo mu popunjavaju par koza i ovca. 

Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća Kosnić je bio na vrhuncu karijere i igrao za jugoslavenskog drugoligaša Proletera iz Zrenjanina. Klub je 1978. iz Kupa maršala Tita izbacio tadašnjeg državnog prvaka, splitski Hajduk. 

Kosnić je blistao u toj utakmici i tvrdi da su mu poslije prišli dužnosnici Hajduka i vrbovali ga da prijeđe u Split. Ali nije imao sreće, četiri dana kasnije slomio je nogu na drugoj utakmici i misli da mu je to uništilo karijeru na visokoj razini. 

Danas živi i hrani se skromno, uglavnom mliječnim proizvodima. "Nikad ne štedim na mlijeku. Svaki dan najmanje popijem litru. Inače ne jedem puno, jedem ono što imam".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater