LJUBLJANA

Slovenske "zidanice" turistički hit u vrijeme koronakrize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skromne poljske kućice u kojima su slovenski vinogradari prešali grožđe i nekad prespavali postale su pravi turistički hit u vrijeme koronakrize.

Takozvane "zidanice" ili "hramovi" (kako ih nazivaju u štajerskom vinogorju oko Maribora) mogle bi se opisati kao kombinacija dalmatinske konobe i zagorske "klijeti", u 70-im godinama masovno su transformirane u vikendice za srednju klasu, dok sada postaju dio ekskluzivne turističke ponude i intenzivno promovirani turistički brend u koji ulaže i turistička zajednica.
- Lani smo imali  5475 noćenja, a tri četvrtine gostiju čine oni iz Njemačke,  Nizozemske, Belgije, Italije i Francuske, kazao je za "Dolenjski list" - lokalne novine  iz Novoga Mesta -  Matjaž Pavlin, tajnik turističkog  konzorcija slovenskih "zidanica", dodajući kako su najčešći inozemni gosti stariji parovi.
Nekada skromne kućice iznad vinskog  podruma sada su  preuređene  za međunarodnu klijentelu koja se želi relaksirati i opustiti, neke imaju masažni bazen ili  finsku saunu, te vinoteku u donjim prostorijama čiji se ključ može dobiti u dogovoru s vlasnikom.
 Preko turističkih agencija zidanice se  promiču se kao "vinogradarske klijeti"  na brijegu  s odličnim pogledom  na prirodu,  te prilika za odmak od stresa u gradovima, a stranim gostima ističe se brza dostupnost preko zračnih luka u Ljubljani i Zagrebu.
U prva dva mjeseca zidanice su imale trostruki broj rezervacija i posjeta u odnosu na lani, kažu slovenski turistički djelatnici koji rade na promidžbi takve vrste odmora. Doduše, mnoge su rezervacije bile  otkazane nakon proglašene epidemije Covida-19, ali se sada gosti vraćaju i  dio je "vinogradarskih" turističkih kapaciteta popunjen sve do rujna.
Jačanje turizma u vinogradarskim nastambama može pomoći i u očuvanju vinogradarstva i vinarstva kao tradicionalnih djelatnosti koje su sve ugroženije, kažu u konzorciju slovenskih "zidanica".
"Mnogi danas zbog neisplativosti sijeku vinograde, što je velika gospodarska i nacionalna šteta. Ovo je prilika da se taj trend zaustavi i da se vlasnici zidanica riješe viškova vina", kaže tajnik ove udruge Matjaž Pavlin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini