PIACENZA

Slika koja je slučajno pronađena u Italiji doista je Klimt

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Slika ukradena prije 20 godina i slučajno pronađena prije pet tjedana u Piacenzi na sjeverozapadu Italije zaista je original Gustava Klimta, potvrdili su istražitelji u petak.

"S velikim uzbuđenjem mogu vam reći da je pronađena slika autentična", rekla je Ornella Chicca na konferenciji za novinare.

Slika pod nazivom "Portret dame" ukradena je u veljači 1997. kad je muzej La Galerie Ricci Oddi bio zatvoren, a 10. prosinca nasšli su je vrtlari koji su čistili vanjski zid muzeja.

Dok su rezali bršljan, gurnuli su mala ventilacijska vrata i otkrili crnu vreću za smeće u kojoj je bila slika bez okvira.

Ravnatelj muzeja Massimo Ferrari već prvih dana nakon otkrića  za AFP je nagovijestio da ima "pozitivne signale" što se tiče autentičnosti djela.

Na prvoj provjeri autentičnosti, "više od bilo čega gledali smo na poleđinu slike jer se tamo pojavio voštani biljeg s markicom muzeja", objašnjavao je tada Ferrari naglašavajući da je poleđinu slike puno teže rekonstruirati (nego prednji dio), čak i krivotvoriteljiteljima.

Sliku Portret dame", dimenzija 55x65 cm Gustav Klimt naslikao je 1916./1917.

Slika je često objavljivana 1996. kad je studentica povijesti umjetnosti Claudia Maga pomogla otkiti da je ispod glavnog portreta sakriven drugi portret.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater