RIM

Restaurirani Augustov mauzolej otvara se 1. ožujka 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Augustov mauzolej, dugo zanemarivano posljednje počivalište prvog rimskog cara, trebalo bi se ponovno otvoriti za javnost 1. ožujka iduće godine nakon velike obnove, najavljuju rimske vlasti.

„Ovaj jedinstveni spomenik ponovno se otvara svijetu nakon 14 godina”, rekla je rimska gradonačelnica Virginia Raggi na konferenciji za novinare u petak. „To je povijesni trenutak”.

Posjeti mauzoleju bit će besplatni do 21. travnja, na dan kada Rim slavi godišnjicu svojeg utemeljenja. Po tradiciji, grad je osnovan 753. prije Krista.

Rezervacija posjeta počinje u ponedjeljak. U početku će se puštati skupine do 10 ljudi, u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa.

August, koji je živio od 63. prije Krista do 14. nove ere, donio je mir i stabilnost Rimskom Carstvu nakon ubojstva Julija Cezara, koje je osvetio porazivši Marka Antonija i Kleopatru 31. godine nove ere.

Njegov mauzolej, cirkularna građevina široka 87 metara i visoka 45, preživjela je duga stoljeća tijekom kojih je bila korištena u različite svrhe, uključujući kao vrt, arena za borbe bikova i kazalište.

Početkom 20. stoljeća ponad njega sagrađena je bila koncertna dvorana, ali ju je fašistički diktator Benito Mussolini, koji se smatrao novim carem, dao uništiti 1930-ih u sklopu svojeg grandioznog plana da obnovi ostatke rimske civilizacije.

Nakon Drugog svjetskog rata, lokacija je zapuštena, što je često isticano kao primjer nesposobnosti Italije da se brine za svoje spomenike. Prozvana je rimski „pokvareni zub”, kako je rekao pokojni borac za očuvanje baštine Antonio Cederna.

Mauzolej je obnovljen zahvaljujući bespovratnim javnim sredstvima u iznosu od 4,3 milijuna eura i donaciji talijanskog telekoma TIM nepoznatog iznosa.

Obnova trga oko mauzoleja trebala bi biti završena do kraja 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum