ZAGREB/RIJAD

Pustinjski sokol prodan za rekordne 173 tisuće dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mladi mužjak sokola prodan je na aukciji u Saudijskoj Arabiji za rekordne 173.000 američkih dolara, što je ujedno bio najveći posao na godišnjoj aukciji u kraljevstvu i najskuplji u povijesti trgovine tom vrstom ptica grabljivica u zaljevskim zemljama, izvijestila je TV postaja Al Arabija.

Riđi pustinjski sokol Šahin težak 1,1 kg ulovljen je u divljini u regiji Hafer al-Batin na sjeveroistoku Saudijske Arabije.

Prosječna cijena sokola iznosi oko 30 tisuća dolara, a ove se godine aukcije održavaju uoči početka zimske sezone sokolarenja. Zbog pandemije koronavirusa otkazana je ljetna sezona lova.

Prošle je godine na jesenskom festivalu sokolarenja nagradni fond iznosio 5,6 milijuna dolara, a sudjelovalo je 2350 sokolara.

Sokolarska tradicija, koja je važan dio kulturne baštine pustinjskih Arapa, datira tisućama godina.

Kupci su toliko zainteresirani da se aktivno provodi ilegalna trgovina. Samo u Saudijskoj Arabiji svake godine ubije se ili ulovi 2,7 milijuna ptica. Stoga država podupire službene aukcije i turnire, zahtijevajući obveznu potvrdu zakonitosti podrijetla sokola.

Ovogodišnja aukcija sokola održana je u predgrađu Rijada od 3. do 15. listopada. Prihod se ulaže u razvoj i popularizaciju sokolarenja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini