PARIZ

Prodaje se Napoleonov zapis o bitki kod Austerlitza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Napoleonovo vlastito viđenje njegove slavne pobjede kod Austerlitza, koje je izdiktirao tijekom izgnanstva na Svetoj Heleni, izloženo je za prodaju u Parizu s početnom cijenom od milijun eura. 

Detaljan zapis o "bitki triju careva" 1805. godine, koja se smatra najvećom Napoleonovom pobjedom, čitatelja vodi od priprema za bitku do same borbe i završava nacrtom plana bitke koji je izradio Napoleonov vjerni general Henri-Gatien Bertrand. 

Gust rukopis na 74 stranice, diktiran Bertrandu koji je s Napoleonom bio zajedno na Svetoj Heleni, sadrži i nekoliko vlastoručnih carevih korekcija, prekriženih riječi i dodanih opaski na marginama stranica. 

Napoleon o sebi ne govori u prvom licu nego svoje opaske naziva "carevim". 

U ovoj godini obilježava se stogodišnjica Napoleonove smrti. 

Vlasnik galerije u kojoj je rukopis izložen Jean-Emmanuel Raux, kolekcionar francuske carske memorabilije, zapis je pronašao među gomilom dokumenata koji su pripadali Bertrandovim nasljednicima.

"To je najvažnijih dokument o francuskoj povijesti koji možete naći u privatnoj zbirci", rekao je Raux AFP-u. 

Oko 75.000 vojnika Napoleonove "velike armije" u samo je devet sati 2. prosinca 1805. godine  potukle brojnije zajedničke ruske i austrijske snage pod vodstvom careva Franje I. i Aleksandra I. u Austerlitzu, današnjem Slavkovu u Češkoj. 

Napoleonova taktika kojom je nasamario svoje protivnike i uvjerio ih da su francuske snage slabe, a povlačenjem ih zapravo navukao upravo na mjesto koje je htio i danas se proučava u francuskim školama. 

Osim što je detaljno opisao svoje planove uoči bitke, Napoleon u rukopisu hvali junaštvo francuskih vojnika. 

Rukopis će do kraja mjeseca biti izložen u galeriji Arts et Autographes, a potencijalni kupci ga mogu pregledati i na internetu. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom