STOCKHOLM

Nobelovci će ove godine dobiti dodatnih milijun kruna nagrade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobitnici prestižnih Nobelovih nagrada ove će godine dobiti dodatnih milijun kruna (oko 714.000 kuna), izvijestio je prošli tjedan voditelj Nobelove zaklade.

List Dagens Industri piše da će se novčani fond za nagrade ove godine povećati na deset milijuna kruna.

"Odluka je donesena jer su naši troškovi i ukupni kapital u stabilnom odnosu na potpuno drukčiji način nego ranije", rekao je za list prvi čovjek Nobelove zaklade Lars Heikensten.

Izumitelj dinamita Alfred Nobel za financiranje nagrada koje se dodjeljuju od 1901. ostavio je oko 31 miljun kruna, odnosno oko 1,8 milijarda kruna u današnjoj vrijednosti novca.

Novčani iznos nagrade s vremenom je varirao. Na početku se radilo o 150.000 kruna, a 1981. godine dosegnuo je svotu od milijun kruna.

Vrijednost je naglo skočila osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Godine 2000. je povećana na devet milijuna kruna, a sljedeće na deset.

Zbog globalne financijske krize 2008. i 2009. nagrada je 2012. godine umanjena na osam milijuna kruna, da bi 2017. bila ponovno povećana na devet.

Heikensten, koji se kraje ove godine povlači s dosadašnje dužnosti, a umjestno njega će je obavljati bivši norveški ministar vanjskih poslova Vidar Helgesen, rekao je da će Zaklada nastaviti s povremenim povećanjem novčanog iznosa nagrade. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini