NIJE OPASAN ZA LJUDE

NEOBIČNA VRSTA KUKCA JOŠ NEOBIČNIJEG IMENA U Europi se ova invazivna vrsta pojavila tek prije dvije godine, a sada je PRVI PUT PRIMIJEĆEN U PULI. Jeste li ga i vi vidjeli?

| Autor: Glas Istre

Šetajući proljetnim ulicama Pule, prije nekoliko dana pažnju je privukla jedna neobična vrsta kukca još neobičnijeg imena – Takahashia japonica. Riječ je o vrsti porijeklom iz Japana koja je u Europi prvi puta uočena u Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine.

Iako je ponašanje ove vrste još uvijek relativno nepoznato, znamo da Takahashia japonica živi u krošnjama čestih stablašica - javora, magnolije, graba ili murve. Prepoznatljiv je prema neobičnim (često okruglim) bijelim tvorevinama koje gradi u krošnjama, a služe kao spremišta za jaja. Tijekom lipnja se iz jaja razvijaju ličinke koje iz kukuljica prelaze na naličje lista (donju stranu).

foto

Poznato je da Takahashia japonica nije opasna za čovjeka, a kao nametnik na hortikulturnom drveću kvari estetsku vrijednost.

Kako bi saznali područje na koje se proširio ovaj stranac, iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu apeliraju na građane da obrate pažnje na krošnje i provjere imaju li bijelih tvorevina na granama. Informacije o lokaciji na kojoj je viđena Takahashia japonica mogu dojaviti na broj telefona: +385 408 328, porukom na Facebook stranici Centra za invazivne vrste ili e-mailom na mirela@iptpo.hr.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini