RIJETKO SE VIĐA

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE / Šokantno otkriće u potkrovlju stare kuće na padinama Butonige: VLASNIKA DOČEKALA GIGANTSKA GNIJEZDA OPASNOG INSEKTA

Neaktivna su, u njima nema stršljena, lagana kao od papira. Moguće je da je u ovom najvećem gnijezdu, u njegovoj aktivnoj fazi, bilo i nekoliko tisuća stršljena

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


"Nikada nisam vidio tako veliko gnijezdo stršljena", rekao nam je Marino Šćulac, koji je sa čufita, potkrovlja dvjesto i pedesetak godina stare kuće u selu Luskići na padinama akumulacijskog jezera Butoniga, skinuo tri gnijezda stršljena. Najvećem je otprilike četrdesetak centimetara dužine i mjestimično toliko širine, druga dva su nešto manja, od tridesetak i petnaestak centimetara.

Gnijezda su skinuta s tavanske grede za koja su bila pričvršćena. Neaktivna su, u njima nema stršljena, lagana kao od papira. Moguće je da je u ovom najvećem gnijezdu, u njegovoj aktivnoj fazi, bilo i nekoliko tisuća stršljena. Zujali su na sve strane.

Kuća je iz 1766. godine, u njoj već godinama nitko ne živi. Marino rijetko u nju navraća, jedino kod ognjišta nekoliko puta zimi napravi peku s prijateljima. U prizemlju je stari vinski podrum pa stršljeni dolete prilikom prerade grožđa, no nikada nikoga nisu uboli. Marino kaže da stršljeni na istom mjestu gnijezda rade već dvadesetak godina, svake su godine sve veća. Zadnji je puta gnijezda skinuo prije desetak godina. Kaže kako će konačno zatvoriti prozor kako bi im spriječio pristup potkrovlju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater