NEW YORK

Na dražbi iznimno rijedak primjerak američkog Ustava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vrlo rijedak originalni primjerak američkog Ustava ratificiranog 17. rujna 1787. u Philadelphiji biti će uskoro ponuđen na dražbi u New Yorku za svotu procijenjenu na 15 do 20 milijuna dolara, priopćila je u petak aukcijska kuća Sotheby's.

Radi se o jednom od 11 poznatih prvih tiskanih izdanja tog dokumenta koji će biti ponuđen na prodaju sredinom studenog u New Yorku.

Sotheby's do nedjelje izlaže privatnu kolekciju dokumenata vezanih uz američki Ustav iz revolucionarnog razdoblja, od 1776. do 1789., među kojima je i slavna Ustavna povelja koju su u Philadephiji potpisali "oci utemeljitelji" SAD-a, uključujući Georgea Washingtona, Benjamina Franklina i Jamesa Madisona.

Selby Kiffer, povjesničar i stručnjak za stare spise u Sotheby'su, ističe da se radi o "iznimno rijetkom tiskanom primjerku" Ustava SAD-a jer je od "oko 500 tiskanih primjeraka ostalo njih samo 11".

Primjerak koji će biti ponuđen na prodaju u vlasništvu je američke kolekcionarke Dorothy Tapper Goldman koja će svu zaradu darovati dobrotvornoj zakladi na njezino ime u cilju promicanja demokracije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini