CIUDAD DE MEXICO

Meksiko gradi repliku aztečkoga Velikog hrama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Meksičke vlasti grade repliku aztečkoga Velikog hrama, najsvetijeg mjesta civilizacije Azteka, koji će se podići u središtu Ciudad de Mexica u povodu obilježavanja 500. godine od španjolskog osvajanja glavnoga aztečkog grada Tenochtitlana.

Hram bi trebao biti podignut na glavnome trgu Ciudad de Mexica, Zocalu, blizu ruševina Velikog hrama koji su Azteci izgradili u čast dvoje glavnih aztečkih božanstava kojima su prinosili žrtve.

Na njegovoj su površini izrezbarene zmijske glave, a istraživači vjeruju da je služila za obrede i kremiranje aztečkih vladara.

Hram su u osvajačkom pohodu 1521. godine uništili pripadnici španjolskih osvajača pod vodstvom Hernana Cortesa. Španjolci su kasnije sravnili sa zemljom Tenochtitlan, koji je kasnije postao Ciudad de Mexico.

Nedaleko od mjesta na kojemu se nalazio hram izgradili su rimokatoličku katedralu iz kolonijalnog doba, koristeći pritom kamenje sa srušenog svetišta.

Meksičko ministarstvo kulture izvijestilo je da bi 16 metara visoka građevina trebala biti najveća dosad izgrađena replika Velikog hrama.

Arheolozi tvrde da je originalni hram bio visok poput petnaesterokatnice.

Glasnogovornik ministarstva kulture kazao je da je hram za Azteke predstavljao središte svemira te da se radilo o točki s koje se odlazilo u podzemni svijet ili na nebo.

U petak će svečanosti u Zocalu, koja će se održati u znak sjećanja na 500 godina od pada Tenochtitlana prisustvovati i meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je zatražio javnu ispriku Španjolske i Vatikana zbog kršenja ljudskih prava u doba osvajanja teritorija današnjeg Meksika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum