BAJKONUR

Japanski bogataš Maezawa otisnuo se u svemir

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Japanski milijarder Yusaku Maezawa, koji će biti prvi svemirski turist u više od desetljeća na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u srijedu je poletio na putovanje koje vidi kao pripremu za planirano putovanje oko Mjeseca sa SpaceXom Elona Muska 2023. 

Modni magnat i kolekcionar umjetnina uspješno je poletio s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu zajedno s pomoćnikom Yozom Hiranom, koji će dokumentirati putovanje, kao i ruskim kozmonautom Aleksandrom Misurkinom.

Maezawa (46), svemirski entuzijast koji je mjesecima trenirao za putovanje, postao je poznato ime u Japanu zahvaljujući svojoj sklonosti privatnim avionima, slavnim djevojkama i novčanim darovima pratiteljima na Twitteru, u zemlji poznatoj po konformističkoj korporativnoj kulturi.

Maezawa planira objaviti snimke svog leta na YouTubeu gdje ima 795.000 pratitelja.

Pozvao je svoje pristaše da mu daju 100 ideja o stvarima koje treba raditi u svemiru i rekao da planira igrati badminton na ISS-u.

Cijena Maezawina putovanja nije objavljena, ali neki izvještaji navode da cijena turističkih letova u svemir doseže čak i do 50 milijuna dolara.

Maezawa bi također trebao postati prvi privatni putnik na putu SpaceX-a na Mjesec i počeo je tražiti osam ljudi koji bi mu se pridružili, zahtijevajući od kandidata da prođu medicinske testove i razgovor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater