AMSTERDAM

Iz muzeja ukradeno nacističko oružje, uniforme u vrijednosti 1,5 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pljačkaši su u protekla dva tjedna iz dva nizozemska muzeja posvećena Drugom svjetskom ratu ukrali rijetke šljemove, oružje i uniforme vrijedne više od 1,5 milijuna eura.

Oružje i uniforme ukrali su u kolovozu iz muzeja Beek, a prije dva tjedna iz muzeja Ossendrecht na jugu Nizozemske, rekla je Janneke Kennis, glasnogovornica muzeja Overloon. 

"Ne vjerujemo da će ukradene predmete ponuditi otvoreno na prodaju putem interneta jer svo oružje numerirano je i riječ je o jedinstvenim komadima koji bi odmah bili prepoznati", ocijenila je.

Otkrila je da su lopovi bili izvrsno pripremljeni te se čini da su eksponate ukrali za privatne kolekcionare.

"Vjerojatno su obilazili muzeje i bilježili mjesta na kojima se nalaze njima zanimljivi eksponati, imali su popis i sve obavili vrlo profesionalno", objasnila je Kennis.

Iz ratnog muzeja u Beeku predmeti su otpremljeni u nekoliko vozila pošto su pljačkaši probili dvorišna vrata, a zatim i ulazna u zgradu.

Muzej u Beeku imao je u svom postavu priču o njemačkom padobrancu Augustu Segelu ispričanu kroz 150 kostimiranih likova.

Iz muzeja Ossendrecht lopovi su počistili sve, stotine tisuća eura vrijedne uniforme SS-a, šljemove, kape, padobrane, vatreno oružje, dvoglede i drugo.

Muzej Overloon je nakon pljačke vratio vlasnicima predmete koji su bili na posudbi jer smatra da su predragocjeni da bi ostali izloženi javnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater