WASHINGTON

FDA odobrio lijek protiv osteoartritisa za ostarjele mace

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobre vijesti za ostarjele mačke koje pate od osteoartritisa: američke su zdravstvene vlasti odobrile novi lijek čija je svrha smanjiti im bolove.

Radi se o terapiji monoklonskim antitijelima, načinu liječenja koji je dobio na pozornosti od početka pandemije covida-19 jer pridonosi smanjenju rizika od razvoja težeg oblika bolesti.

No vijest je zapravo da su u Sjedinjenim Državama prvi put sintetska antitijela odobrena za liječenje životinja.

"Napredak u veterinarskoj medicini ključan je za produljenje života mnogih životinja, uključujući i mačke", objavio je Steven Solomon, direktor veterinarskog odjela Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Novi lijek daje se jedanput mjesečno injektiranjem pod kožu, a doziranje ovisi o težini mačke.

Osteoartritis je bolest koja zahvaća zglobove: s godinama se hrskavica koja omogućuje klizanje dviju kosti istroši, a to uzrokuje trenje koje je izvor boli.

Novi lijek, Solensia, veže se na protein nazvan NGF koji djeluje na bol te sprečava da signal boli stigne do mozga.

U kliničkim ispitivanjima istraživači su zamolili vlasnike mačaka da opišu ponašanje svojih ljubimaca. Primjerice, skače li maca po namještaju jednako živahno kao prije? Obavlja li umivanje jednako često kao ranije?

Potom su usporedili ponašanje životinja prije i poslije uzimanja lijeka. Veterinari i vlasnici kažu da su uočili tek blage nuspojave, poput povraćanja ili proljeva, no zbog toga nije bilo potrebno prekinuti terapiju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum