ISTINE I ZABLUDE O ETERIČNIM ULJIMA

FARMACEUTKINJA MARIJA KOLAROVIĆ otkriva sve što trebate znati o LJEKOVITIM AROMATIČNIM KAPLJICAMA

| Autor: Lara BAGAR
Eterično ulje nije samo mirišljava tekućina - farmaceutkinja Marija Kolarović

Eterično ulje nije samo mirišljava tekućina - farmaceutkinja Marija Kolarović


Sigurnost primjene eteričnog ulja ovisi o kemijskom sastavu ulja, načinu primjene i koncentracije, naglasila je Marija Kolarović

Za kilogram, odnosno litru eteričnog ulja od ruže potrebno je četiri tone ružinih latica. Za litru eteričnog ulja od lavande potrebno je pak 150 kilograma ove biljke. Litra je jedna, a količine različite. Razlike među uljima su ogromne, tako da kapljica ulja od ruže i ulja od lavande nikako ne može imati istu cijenu, logičan je zaključak, kao i činjenica da nisu sva ulja ista. Stoga ulja koja imaju istu cijenu nemaju i istu kvalitetu, objasnila je magistra farmacije Marija Kolarović na predavanju "Arometerapija – sigurna uporaba eteričnih ulja" održano u pulskoj Gradskoj knjižnici.

Budući da je uporaba eteričnih ulja u porastu, ne čudi da je predavanje o istinama i zabludama eteričnih ulja privukla veliki dio zainteresirane, pretežno ženske publike koja je, za divno čudo kada je pulski auditorijum u pitanju, na kraju ove zanimljive teme postavljala pregršt pitanja ovoj afirmiranoj farmaceutkinji koja putem svoje udruge Verbena širi stručno znanje o primjeni aromaterapije u svakodnevnom životu, a na sve traženijim radionicama educira o izradi prirodne kozmetike.

Ništa bez certifikata

Činjenica je da uslijed velikog interesa i velike ponude u moru različitih eteričnih ulja, potrošači više ne znaju koje odabrati. Pouzdajući se u paprenu cijenu ili oznaku "organski", mnogi posegnu dublje u džep vjerujući u vrhunsku kvalitetu proizvoda, no farmaceutkinja Marija Kolarović objasnila je da oznaka 100 posto ne garantira nužno kvalitetu. "Eterično ulje aromaterapijske kvalitete mora imati svojevrsnu deklaraciju koje mu jamči kvalitetu te na bočici ili certifikatu mora imati napisano: latinsko ime roda i vrsta biljke iz koje je ulje dobiveno. Potom dio biljke iz koje je ulje dobiveno.

Važno je istaknuti i način dobivanja ulja, kao i glavne kemijske sastavnice, odnosno kemotip ulja, zemlju gdje je biljka rasla kao i način uzgoja koji može biti biodinamički, organski, konvencionalni, tradicionalni i divlji rast. Isto tako treba obratiti pažnju na rok trajanja jer eterično ulje oksidira, a oksidacija utječe na sastav ulja.

Kada je o osjetljivost riječ, najosjetljivija su ulja gorke i slatke naranče, te limuna. Eterično ulje nije samo mirišljava tekućina, osnova kvalitete je da je ono autentično, stoga svaki ozbiljni proizvođač mora imati certifikat“, istaknula je farmaceutica ilustriravši pritom razliku između lavande i lavandina. Prva je biljka koja daje autentično eterično ulje, dok je lavandin hibrid lavande koji ima kamfora.

Manje je više

Eterična ulja najčešće se koriste kroz inhalaciju i difuzore, pa je stručnjakinja objasnila kako je to iznimno učinkovita metoda kod tretiranja ili preventive dišnih tegoba. Difuzer je aparat u koji se stavlja voda i eterična ulja te je postalo neizostavni dio aromaterapije. No, mnogi misle da kao i sa količinom kapljica što ga više koriste to je efekat veći. A pravilo je - manje je više. „ Pogrešno ga je stalno koristiti. Naravno da količina ovisi o veličini prostorije. No optimalno bi bilo koristiti ga pola sata, potom prozračiti prostoriju, pa nakon par sati opet i tako par puta“, detaljno je dala upute.

Podsjeća nas da mirise vezujemo uz osjećaje, a kada ga udahnemo on ide kroz limbički sustav, slikovito je objasnila. Tu aromatični inhalatori pomažu i to ne samo kod dišnih, već i stresnih tegoba. Primjerice ako dijete ima problem u školi, odnosno u nekom trenutku ga obuzima nelagoda, preporuča kod kuće stvoriti ugodno okruženje i dati da pomiriše ulje mandarine koje smiruje i uzemljuje, kao i ulje lavande.

Aromaterapija kod nas uzima sve više maha, iako još uvijek premalo u odnosu na neke zemlje, poput Francuske gdje je vrlo razvijena ali se pomalo uvodi kao dio palijativne skrbi i koristi se kod blagog poremećaja demencije. Ulja kroz inhaliranje i difuzore utječu kako na raspoloženje, memoriju i koncentraciju, stimulaciju i sedaciju, kao i na dezodoriranje i dezinfekciju zraka, objasnila je ova farmaceutkinja koja u svoju svakodnevnu ljekarničku praksu uvodi kliničku aromaterapiju. Pritom je pošpricala prostoriju, što je ambijent osvježilo, a prisutne opustilo. .

"Popularne" metode

Poznato je da se ulja, osim mirisa također mogu nanositi na kožu. Marija je objasnila i demistificirala ovaj važan dio aromaterapije. „Stavljanje eteričnih ulja na stopala nisu nikakva priča, a često se čuje kako je to efikasna metoda povezana sa refleksoterapijom. Na stopalima je koža deblja pa teže prodire i nalaze se žlijezde znojnice, a ulje se ne topi u vodi, tako da i efekat baš i nije nekakav“, demistificirala je Marija jednu od "popularnih metoda".

Oprez je također potreban kod dermalne primjene gdje su razni omjeri eteričnih ulja iznimno važni. I tu je pravilo - više ne znači bolje. Kod dodavanja eteričnih ulja važno je znati postotke u kojima se dodaju. Također, eterična se ulja moraju razrijediti baznim uljem, i ne smiju se nositi nerazrijeđena na kožu.

Količina i postotak se razlikuje u kozmetici za lice, masaži tijela ili kupkama. „Uvijek je bolje kap manje nego više. Sigurnost primjene eteričnog ulja ovisi o kemijskom sastavu ulja, načinu primjene i koncentracije“, naglasila je Marija i odgovorila na učestala laička pitanja poput povećava li par kapi eteričnog ulja limuna u vodi, primjerice, energiju. Odgovor je bio. „Umjesto energije imat ćete ispečen jezik, a na duge staze i oštećenje jetre“, naglasila je uz napomenu da se eterična ulja oralno mogu koristiti samo u obliku oleokapsula, nikako kapanjem u čašu vode ili na kocku šećera, što je u posljednje vrijeme "popularna" metoda.

Opekotine kao posljedica

Na pitanje je li uputno na tampon ili uložak kapnuti par kapi čajevca koji je ponat po svom antiseptičkom i antibakterijskom djelovanju, odgovor je glasio: „Opekotina je jedini rezultat koji će te dobiti“, naglasivši da se u apotekama pripravljaju vaginalete za ženske infekcije, ali da nije uputno sam se igrati. Korištenje ulje na koži i u kremama često može dovesti do suprotnih neželjenih alergijskih reakcija i senzitizirajućeh djelovanja uslijed dugog korištenja. „Ne valja pretjerivati s uljima u kremama, već je eterična ulja bolje koristiti u terapeutskim svrhama“, istaknula je Marija Kolarović.

Tome u prilog govori i fotoksičnost određenih ulja koja u doticaju sa svjetlošću dovode do alergijske reakcije na koži. Primjerice, eterično ulje bergamota fantastičan je antidepresiv dobar za masažu, no na koži i u doticaju sa sunce stvara fleke. Ista svojstva imaju ulja limete, limuna, limunovca, gorke naranče, dok jedino ulje slatke naranče nije fototoksično.

Govoreći o tamnoj strani eteričnih ulja, u nekoliko je navrata naglasila da ulje za terapiju mora biti autentično, čisto i sa certifikatom. U vrijeme viroza i raznih virusa, neizostavno je bilo pitanje dezinfekcije prostora. Ona je nužna, no oprez je potreban ako su u blizini djeca i životinje. Kod male djece do tri godine treba paziti ako eterična ulja imaju cineol (eukaliptus, ravensara..)tako da su kod djece i malih beba prikladniji - hidrolati. A za isto tako osjetljivu skupinu u kojoj spadaju trudnicu otkrila je da su dozvoljena ulja lavande, slatke naranče i rimske kamilice.

"Educirajte se i razmišljajte svojom glavom", zaključila je Marija Kolarović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater