ORUŽJE PROTIV VIRUSA

PRAVI PROIZVOD U PRAVO VRIJEME Ivna Škoro i Jadranka Druško kreirale mirisnu antiseptičku kremu koja štiti i dezinficira ruke. MOŽE KORISTITI I KAO INHALACIJA

| Autor: Lara BAGAR
Ivna Škoro, kreatorica kreme

Ivna Škoro, kreatorica kreme


Primijetile smo da dezinfekcijska sredstva strašno isušuju ruke. Ako ovako nastavimo za mjesec dana su nam ruke kao šmirgl papir, kaže Ivna Škoro, aromaterapeutkinja i profesorica u Strukovnoj školi koja je zajedno s farmaceutkinjom Jadrankom Druško kreirala kremu

Da nam je prije mjesec dana netko rekao da ćemo umjesto branja šparuga dane provoditi u traženju sredstava za dezinfekciju sebe i životnog prostora rekli bi mu da je totalno skrenuo s uma. Operi ruke, dezinficiraj ruke. Ne diraj ovo, ne diraj ono. Glavna je misao dana. Svakodnevnica nam se pretvorila u razmišljanje što smijemo dotaknuti, a ne smijemo ništa. Ako i dođe do toga, moramo se dezinficirati, jer ne znaš gdje virus vreba.

Male atomske bombe

Ovih dana dezinfekcijsko sredstvo za ruku i maskice, uz razumno i odgovorno ponašanje te distance od dva metra od druge osobe, trenutno su nažalost jedino sredstvo u borbi protiv koronavirusa koji je poharao svijet. Sredstva za dezinfekciju kao ni maske nema ni za lijek. Nakon što su trgovine i ljekarne opustošene, na vidjelo dolazi kreativnost i domaća radinost koja pomaže u ovim dramatičnim trenucima. Pronaći sredstvo za dezinfekciju jednako je dobitku na lutriji. Kako dođu u dućan, tako u trenu odu.

U želji da zaštiti sebe i ljude oko sebe, aromaterapeutkinja i profesorica primijenjene kozmetike u Strukovnoj školi Ivna Škoro zajedno s farmaceuticom Jadrankom Druško kreirala je proizvod koji istovremeno štiti i hrani ruke, antiseptičnu mirisnu kremu.

- Primijetile smo da dezinfekcijska sredstva strašno isušuju ruke. Pomislila sam. Ako ovako nastavimo, za mjesec dana su nam ruke kao šmirgl papir, objašnjava nam Ivna.

Dugogodišnje iskustvo rezultiralo je zanimljivim proizvodom - kremom koja dezinficira i istovremeno štiti ruke. Dakle, 2 u 1. Ono što je još zanimljivije, krema je to s pojačanom koncentracijom eteričnih ulja koja se može koristiti kao inhalacija i stavljati ispod nosa bez da oštećuje sluznicu. Tu smo već na 3 u 1. Kako se situacija pogoršavala, spontano su primijetile kako im disanje olakšava kada se kremica stavi ispod maskice koja dosta otežava disanje, a što je najvažnije sprečava ulazak virusa i bakterija.

- Esencije same po sebi ne mogu ući izravno na kožu i na taj način osoba može istovremeno i inhalirati i zaštiti respiratorni sustav, a tako i cijeli organizam. Eterična ulja su prave male atomske bombe različitog kemijskog sastava i upravo zbog toga su inetresantne, pa se dijele na antivirotike, antimikotike, spazmolitike ili pak određena ulja koja pripadaju nekim porodicama i imaju višestruka djelovanja i u tome je ta njihova tajna, priča Ivna i ističe da uvijek treba raditi s certificiranim uljima poznatog porijekla.

Deset esencija

Krema gotovo da ima neku alkemijsku moć.

- Kada se pojavio virus u Kini, ne očekujući da će se to pretvoriti u pandemiju rekla sam da ću se voditi teorijom iz vremena kuge kada su ona „četiri lopova“, kako priča povijest, pravila mješavinu eteričnih ulja kojim bi se mirisali i zaštitili se dok su uzimali sa ljudi. Također, srednjovjekovni liječnici su se štitili od kuge tako što su nosili maske slične kljunu u kojima su bile ljekovite biljke, čija su eterična ulja dezinficirala zrak u masci. Vjerojatno se radilo o lavandinu i kadulji te origanu i vrijesku, sve poznatim antisepticima. Mi danas nemamo ptičje kljunove, ali imamo maskice u koje možemo kapnuti ulje ili ispod koje možemo namazati nos kremicom, objašnjava Ivna.

I dok su se četiri lopova štitila od kuge, njihov balsam sadrži deset ljekovitih esencija koje u sebi imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Tako ulje u sebi sadrži ravensaru, čajevac, lavandu, ružmarin, origano, limun, tamjan i još nekoliko ulja koji se kao i svaki magični recept, drži u tajnosti. Ulja se formiraju u odgovarajućim koncentracijama te stoga i imaju dvostruko djelovanje.

- Esencije su zapravo zaštita za svaki biljku, one štite biljku kao takvu i u tom sinergijskom procesu priroda se pobrinula i za nas, objašnjava Ivna moć aromatičnih ulja. Kaže da su nekada u povijesti mirisali i rukavice koje su stavljali kako bi se zaštitili. „Kada staviš masku i ispod nje antiseptičku mirisnu wellness oazu ona te istovremeno umiruje i štiti. Tako si u ovom trenutku možemo pomoći i olakšati ovu frustrirajuću situaciju u kojoj stalno moramo paziti. Ovako pri ruci u jednoj kremici imamo artikl koji nas štiti i dezinficira i hrani kožu. Dio je to lanca koji nam pomaže da se borimo protiv pandemije, smatraju.

- Svjedoci smo vremena u kojem je neosporno da je današnji čovjek stvorio preduvjete za novo civilno društvo, a pritom najviše temelje za zdrav život. On je svojim nemarom poremetio ravnotežu i uvjete neophodne za kvalitetan i zdrav život, znači da čovjek ne može do beskraja i bez posljedica uživati svoj tehnološki napredak u besmislenom nadmetanju svoje kreativne kratkovidnosti devastirajući izvore neophodne za život a time ugroziti prirodu i zdravlje čovjeka, smatra Ivna i kaže da je vrijeme da se vratimo prirodi, a ulja su naša poveznica s njom.

I u pravu je, jer eterična ulja su esencijaduša biljke, poklon prirode u vremenima bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter