DUG PUT

Dante Putnik, kornjačin put od Dubrovnika do Pule

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Eduard Strenja / Arhiva)

Ilustracija (Snimio Eduard Strenja / Arhiva)


Dante Putnik, ime je koje je dobila morska kornjača nađena u moru kod Dubrovnika odakle je prebačena u Split na pregled, a potom će biti transportirana u Pulu.

Dojavu o  kornjači koja pasivno pluta na površini mora podno vile Čingrije, nakon čega je krenula prema gradskim kupalištima Boninovo i Danče, primila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon izvlačenja, utvrđeno je da kornjača nema na sebi vidljive tragove ozljeda te da joj je oklop prekriven obraštajem.

Riječ je o glavatoj želvi, najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more.

Kornjača je dobila ime Dante Putnik, budući da je opažena između gradskih kupališta Boninovo i Danče te ju je zaista čekao dug put.

Naime, nakon noćenja u akvariju u Dubrovniku, transportirana je katamaranom za Split kod veterinara na pregled koji je posebno obučen za rad s morskim kornjačama.

Nakon potrebne njege, bit će transportirana u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli koji djeluje unutar Aqariuma Pula i Udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana.

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini