"Índio Tanaru"

Umro je najosamljeniji čovjek na svijetu: Živio je u potpunoj izolaciji više od 25 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posljednji pripadnik domorodačke zajednice koji je živio u potpunoj izolaciji u brazilskoj Amazoniji više od 25 godina umro je, objavila je u ponedjeljak udruga za prava domorodaca Survival International.

Prema Funaiju, brazilskoj agenciji za domorodačko stanovništvo koja je bila zadužena za njegovo praćenje, muškarac je pronađen mrtav u visećoj mreži. Nije bilo znakova nasilne smrti.

Domorodački čovjek bio je poznat kao "Índio Tanaru" ili "Índio iz rupe" jer je bio poznat po tome da kopa duboke rupe u kojima se skrivao i hvatao životinje.

Vjerovalo se da je on posljednji preživjeli iz svog plemena i jedini stanovnik teritorija Tanaru u državi Rondonia.

Neki su ga prozvali najusamljenijom osobom na svijetu.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da su ostale  članove njegovog plemena ubili stočari kada su se proširili u regiju 1970-ih i 1980-ih.

Regija, u blizini brazilske granice s Bolivijom, često se naziva brazilskim Divljim zapadom, budući da se sukobi oko zemlje često rješavaju nasilno.

Prema Fioni Watson iz Survival Internationala, čovjek je "bio simbol užasnog nasilja i okrutnosti prema domorodačkim narodima u ime kolonizacije i ekonomske koristi, kao i njihova otpora".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of