SAN FRANCISCO

Berkeley zabranjuje prodaju slatkiša i slanih proizvoda na blagajnama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kalifornijski grad Berkeley zabranit će prodaju slatkih i slanih proizvoda na blagajnama supermarketa kako bi promicao zdraviju prehranu, prenose lokalni američki mediji.

Gradsko vijeće Berkeleya, studentskog grada sa 120 tisuća stanovnika smještenog uz San Francisco, ovaj je tjedan jednoglasno prihvatilo mjeru koja će zabraniti proizvode s više od 5 grama šećera ili 250 miligrama soli.

Zabrana se odnosi i na sva pića koja sadrže dodane šećere ili umjetne zaslađivače.

U mjeri se naglašava kako "jeftina hrana bogata solju, zasićenim mastima i dodanim šećerima dominira policama na blagajnama".

Potrošači su tamo "skloniji impulzivnoj kupovini, a roditelji se moraju boriti sa svojom djecom koja pri kraju kupovine traže slatkiše".

Zabrana se odnosi na 25 supermarketa u tom gradu i stupa na snagu u ožujku iduće godine, a prve inspekcije očekuju se od siječnja 2022. 

"Što je dobro za potrošače u Berkeleyu je dobro i za trgovine", istaknula je Kate Harrison, jedna od gradskih zastupnica koja stoji iza ove mjere.

Berkeley je 2014. prvi uveo porez na gazirana pića, što su kasnije učinili i drugi američki gradovi.

Prema istraživanju objavljenom početkom 2019., stanovnici tog grada su u godini uvođenja tog poreza smanjili svoju konzumaciju zašećerenih pića za 21 posto.

Taj je pad 2017. narastao na čak 52 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum