Ecce Homo

Izgubljeno pa nađeno remek-djelo: Caravaggio izložen u Pradu

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Nakon što je stoljećima bilo neprepoznato i zamalo prodano 'za čavle', nedavno otkriveno Carvaggiovo remek-djelo izloženo je od danas u madridskom muzeju Pradu. 

Caravaggiov "Ecce Homo" (Evo čovjeka) jedno je od šezdesetak poznatih djela talijanskoga baronog majstora. Dugo se smatralo izgubljenim prije nego što je sada postalo jedno od najpoznatijih ponovno otkrivenih djela u povijesti umjetnosti. 

"Ecce Homo" naslikan je između 1605. i 1609. i vjeruje se da je nekoć pripadao privatnoj zbirci španjolskoga kralja Filipa IV.

Prikazuje scenu iz biblijskog Novog zavjeta u kojoj Poncije Pilat predstavlja mnoštvu iscrpljenog i krvavog Krista s krunom od trnja na glavi. 

Slika koja danas vrijedi desetke milijuna pojavila se na aukciji prije tri godine i zamalo bila prodana za 1500 eura. 

Španjolska je blokirala dražbu slike, koja je bila pripisana manje poznatom slikaru iz 17. stoljeća, nakon što su stručnjaci iznijeli hipotezu po kojoj se radi o djelu Michelangela Merisija, mnogo poznatijega kao Caravggia. 

Četiri stručnjaka za Caravaggiove i barokne slike, među kojima su bili i profesorica povijesti umjetnosti Maria Cristina Terzaghi i povjesničar umjetnosti Gianni Papi, potvrdili su u međuvremenu da je to njegova slika i ocijenili je remek-djelom. 

Madridski muzej Prado, koji je već dom Caravaggiova "Davida i Golijata", ovu će sliku izlagati do 13. listopada. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom