BISTRI MISLI

Istraživanje pokazalo da kava razbuđuje čak i ako je ne popijete

| Autor: Portal NoviList
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Brojni ljudi i prije nego potpuno otvore svoje oči ujutro, kuhaju kavu – jer bez prve jutarnje kave ne mogu funkcionirati. Nije rijetkost da druga kava se konzumira već na poslu. Je li mit ili istina da kava razbuđuje te da bez iste ne možemo ujutro funkcionirati?

Kava je popularan napitak koji se često koristi zbog svojeg stimulativnog učinka na budnost i pažnju. Glavna tvar odgovorna za ove učinke je kofein, prirodni stimulans koji se nalazi u kavi. Kada pijemo kavu, kofein se apsorbira u krvotok i putuje do mozga.

U mozgu, kofein blokira djelovanje neurotransmitera adenozina. Adenozin je supstanca koja potiče san i opuštanje, a kada je njegovo djelovanje blokirano, dolazi do povećanja razine drugih neurotransmitera poput dopamina i noradrenalina.

Ovi neurotransmiteri imaju stimulirajući učinak na živčani sustav, što rezultira povećanom budnošću, smanjenjem osjećaja umora i poboljšanjem pažnje.

Nova studija provedena na Sveučilištu u Torontu je htjela provjeriti je li i sama pomisao na kavu može imati sličan učinak. Sam Maglio, jedan od autora istraživanja, objasnio je da su tijekom istraživanja provjeravali hoće li pojedinci osjetiti isti učinak ako izvode radnje koje ih asociraju na samo ispijanje kave.

Uistinu, sama pomisao na kavu razbuđuje i povećava pažnju. Sudionici su bili tijekom istraživanja izloženi mirisima, zvukovi i slikama koje asociraju uz kavu. Istraživanje je pokazalo da pojedinci koji su podražaje povezivali uz kavu i bez same konzumacije istih, počeli razmišljati bistrije.

Zanimljivo je istaknuti da je istraživanje pokazalo da je ovaj efekt bio izraženiji ispitanika iz zapadnjačke kulture nego onih iz istočnjačke. 

Maglio objašnjava da razlog tomu može biti što u istočnjačkoj kulturi ispijanje kave nema toliku važnosti i nije toliko proširena kao u zapadnjačkoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater