NEOBIČNA IDEJA

Bizarno ili? Tvrtka pretvorila pepeo stotina preminulih u šalice, vaze i zdjele

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Transformacija boli zbog gubitka voljene osobe predstavlja ogroman izazov, ali kako bi produljili njihovu prisutnost među nama, Chronicle Cremation Design došao je na iznenađujuću ideju.

Koncept je pretvaranje pepela pokojnika u keramičke predmete kao što su šalice, vaze i zdjele, omogućujući nam da se osjećamo blisko s njima dulje vrijeme.

Justin Crowe, osnivač ove inovativne tvrtke sa sjedištem u Novom Meksiku, osmislio je izvanrednu kolekciju posuđa pod nazivom “Nourish”.

Inspiracija je došla nakon što je izgubio djeda u obiteljskoj kući. U tom je trenutku osjetio potrebu obraditi svoju bol na jedinstven način.

I to integrirajući je u svoju svakodnevnu rutinu kako bi ga uvijek osjećao uz sebe, kako je sam objasnio u sljedećoj izjavi:

“Integriranje nečijeg pepela u keramiku jedan je od načina da se njihovo sjećanje unese u svakodnevni život. Tako možete svako jutro piti kavu uz uspomene na baku ili imati zdjelu na stolu tijekom obiteljske večere.”

Obitelji ga mogu jednostavno poslati u kreativnu radionicu, gdje se pepeo oblikuje na visokim temperaturama, koje dosežu 1.315 stupnjeva, a zatim se posuđe prekriva glazurom koja mu daje sjajni završetak.

Dizajner je kasnije proširio svoju ponudu na nakit i urne. Realizacija potonjeg traje gotovo dva mjeseca, za razliku od nekoliko dana potrebnih za kompletiranje posuđa.

Kontroverzi nije nedostajalo, a na što je Crowe odgovorio sljedećim izjavama:

“Ljudi su mi prijetili. Ili su citirali Bibliju i rekli mi da idem u pakao. Ali nešto kasnije netko me kontaktirao i rekao mi da je to jako lijep projekt. Također su izrazili zabrinutost da bi ljudski pepeo mogao biti štetan, ali njegov kemijski sastav su isti prirodni materijali koji se koriste za izradu tipične keramičke glazure.”

Međutim, važno je napomenuti da se u ovom trenutku službena web stranica tvrtke čini izvan mreže, dok YouTube kanal ostaje aktivan.

Nejasno je nastavlja li Crowe i dalje sa svojim poslom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater