GAZA

Čovjek iz Gaze pretvara otpadne gume u materijale za sportske terene

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Madjan Heles skuplja otpadne automobilske gume i reciklira ih u materijale koji se koriste kao osnovni sloj za umjetnu travu na sportskim terenima kao i u poljoprivredi u siromašnom Pojasu Gaze.

Ovaj 27-godišnji muškarac, koji ima diplomu studija geologije iz područja okoliša i vodnih resursa, živi nedaleko od odlagališta otpada gdje se gomilaju automobili prije nego što budu sabijeni, usitnjeni i pripremljeni za izvoz - mjesto koje ga je inspiriralo za njegov projekt.

Gume skuplja gdje god ih nađe, uključujući i one bačene na ulice, koje su ponekad zapaljene u prosvjedima.

Heles zatim koristi stroj za usitnjavanje kako bi ih pretvorio u gumeni granulat koji se ponekad koristi u građevinskim projektima, u poljoprivredi za izradu umjetnog tla i također za umjetnu travu.

Također mogu dobiti novi život u gumama za dječje igračke i bicikle.

"Moj projekt čuva okoliš i pomaže smanjiti rizike za okoliš", rekao je Heles, koji se nada da će proširiti svoje poslovanje i da više neće raditi sam.

U gradu Gazi, Ubajda Nasar iz sportskog kluba, gdje su tereni napravljeni od umjetne trave, rekao je da je za svaki potrebno 50 do 60 kilograma gumenog granulata godišnje.

"U prošlosti smo uvozili gumeni granulat po visokim cijenama, danas je dostupan u Gazi. Podržavamo lokalne proizvode", rekao je Nasar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater