PARIZ

Masovno natjecanje u diktatu na Champs-Elyseesu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najpoznatija pariška avenija Champs-Elysees u nedjelju je pretvorena u masovno natjecanje u diktatu na otvorenom, u kojemu su sudjelovale tisuće najpametnijih francuskih knjiških moljaca.

Otkrivajući 'vrlo francusku' ljubavnu aferu s riječima, više od 50.000 osoba prijavilo se za sudjelovanje u događaju, prvom u svijetu, u kojem natjecatelji pokušavaju vjerno i bez pogreške zapisati tekst koji im se čita.

Više od 5000 kandidata u dobi od 10 do 90 godina odabrano je za sudjelovanje u tri sesije koje je vodio romanopisac Rachid Santaki.

S 1.779 stolova postavljenih na najpoznatijoj pariškoj aveniji u svakoj sesiji, organizatori su nastojali oboriti svjetski rekord za natjecanje u pravilnom pisanju diktata.

Natjecanje je nadmašilo francuske klasike, sa sportskim tematskim krugom koji je čitao ragbijaš Pierre Rabadan, i drugim sa suvremenim okusom koji je čitala spisateljica i novinarka Katherine Pancol.

Marc-Antoine Jamet, predsjednik odbora Champs-Elyseesa koji je bio domaćin natjecanja u diktatu, rekao je da je značenje događaja veće od samog pravilnog pisanja.

"Diktat nam pomaže da živimo zajedno. On ujedinjuje", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter