da ne bi bilo zabune

Domaću jagodu je najlakše prepoznati na ovaj način

| Autor: Glas Istre
Jagode (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Jagode (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Jagode su jedno od najukusnijih i najomiljenijih voća na svijetu. Njihova sočna i slatka pulpa ima osvježavajući okus koji se lako topi u ustima. Osim toga, prepune su vitamina C i drugih hranjivih tvari korisnih za zdravlje, prenosi N1.

Općenito, sezona jagoda traje od kraja proljeća do početka ljeta, odnosno od travnja do lipnja, ovisno o geografskom položaju i klimatskim uvjetima. Međutim, to može varirati o vrsti jagoda i regiji u kojoj se uzgajaju.

U nekim dijelovima svijeta, poput Sjeverne Amerike, sezona jagoda može trajati do kasnog ljeta ili rane jeseni. Također, moderni uzgojni postupci omogućuju proizvodnju jagoda tijekom cijele godine u nekim dijelovima svijeta, unatoč sezonskim ograničenjima.

No, u svemu postoji problem. Često ne znamo koje jagode kupiti, pitamo se možemo li vjerovati kada vidimo da su one domaće.

U trgovinama se uvozne jagode češće prodaju na početku sezone dok domaće dolaze na red nešto kasnije.

Najlakše je jagodu ocijeniti prema boji i mirisu.

Zdrave i domaće jagode su iznimno crvene, jarke boje te su prepoznatljivog mirisa. Također, domaće jagode često imaju više sjemenki. Crvena boja unutar jagode govori da je voće tretirano pesticidima.

Domaće jagode znaju izgledati drugačije, nepravilnih su oblika što bi trebao biti znak da se radi o jagodama koje nisu tretirane pesticidima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater