LONDON

Veronica Ryan osvojila prestižnu Turnerovu nagradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanska kiparica Veronica Ryan osvojila je u srijedu prestižnu Turnerovu nagradu  za suvremenu umjetnost, za dva rada koja odaju počast "Windrush generaciji" i osvrću se na pandemiju covida-19.

Prvi odaje počast nasljeđu i doprinosu "generacije Windrush" - imigranata koji su u poslijeratnom razdoblju stigli s Kariba u Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući 66-godišnju umjetnicu rođenu na otoku Montserrat.

"Generacija Windrush" povezana je sa skandalom otkrivenim 2018.: iako su trebali biti Britanci, neki od tih migranata tretirani su kao ilegalni imigranti i morali su svake godine dokazivati ??svoju prisutnost u Ujedinjenom Kraljevstvu pod prijetnjom deportacije.

Tri brončane i mramorne skulpture Veronice Ryan, postavljene u londonskom okrugu Hackney, predstavljaju tropsko voće koje se uzgaja na Karibima.

Umjetnica je također nagrađena za svoj rad "Uzduž spektra", koji spaja komade u glini, bronci ili obješene mreže ispunjene sjemenkama ili orasima, te istražuje percepciju, osobne priče i psihološki utjecaj pandemije covida-19.

Žiri je pohvalio "osoban i poetičan način na koji ona proširuje jezik kiparstva".

Utemeljena 1984., nagrada Turner, nazvana u čast slikara Williama Turnera, poznata je po svom nekonformizmu i po kontroverzama.

Pobjednik osvaja 29.000 eura, a ostali finalisti dobivaju po 11.600 eura.

"Želim zahvaliti svima, imam nekoliko ljudi koji su u mojoj karijeri pazili na mene, kada nisam bila vidljiva", rekla je Ryan publici na dodjeli nagrada u Liverpoolu.

Ove godine u užem izboru bile su samo žene.

Među nominiranima je bila Heather Phillipson, najpoznatija u Britaniji po svojim umjetničkim djelima izloženim na londonskom Trafalgar Squareu koje predstavljaju golemi vrtlog replike šlaga, na čijem se vrhu nalazi isklesana trešnja, muha i letjelica.


Podijeli: Facebook Twiter