POLICIJSKA KONTROLA

OVA ČETIRI DOKUMENTA MORATE IMATI U AUTU AKO VAS POLICIJA ZAUSTAVI. No, što u slučaju ako auto nije vaš? Donosimo odgovor

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Svi koji kod sebe nemaju vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokažu na zahtjev policijskog službenika olakšat će si bankovni račun za 300 kuna.

Velik broj Hrvata svakodnevno provodi vrijeme u svojem vozilu, međutim rijetki znaju od prve koje sve dokumete u svojem automobilu trebaju imati u slučaju da ih zaustavi policija.

Zakon propisuje kako vozač mora kod sebe imati vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole, prometnu dozvolu, policu osiguranja te Europsko izvješće o nesreći. Te dokumente dužan je pokazati na zahtjev policijskog službenika, piše HAKrevija.

Svi koji kod sebe nemaju   vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokažu na zahtjev policijskog službenika olakšat će si bankovni račun za 300 kuna. Kazna istog iznosa dogodit će se i u slučaju ako nemate prometnu dozvolu ili je pak ostavljate u vozilu, što je česta praksa kod mnogih. U slučaju da više više osoba koristi vozilo najbolje je napraviti presliku prometne dozvole i ovjeriti je kod javnog bilježnika, prenosi Večernji list

Vozač koji ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju te Europsko izvješće o nesreći na zahtjev policijskog službenika dobit će kaznu u iznosu od 300 do 1000 kuna. Upravo to navodi odredba Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji u čl. 66. st. 2. No, što u slučaju ako auto nije vaš? Nebitno. Kaznu plaća osoba koja vozi, a u slučaju da ste pravi pehista i nemate niti jedan od ranije navedenih dokumenata mogli biste biti lakši za čak 2600 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum