TAKO JE, KAKO JE

NAJNOVIJE TURISTIČKE BROJKE: Istra je na pola prometa u odnosu na prošlu godinu. Od većih destinacija najbolje stoji Rovinj, a od manjih jedno mjesto je na čak 91 posto lanjskih rezultata

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

U Istri je 48 posto turista manje nego lani, a ako se uzme u obzir samo broj stranaca postotak je i manji od 47 posto, dok su domaći na razini od 88 posto u odnosu na prošlu godinu. U petak i subotu Turistička zajednica Istarske županije evidentirala je 44,5 tisuće dolazaka domaćih i stranih gostiju, dok je 2019. godine, u petak i u subotu drugog srpanjskog vikenda, zabilježeno čak 92,8 tisuća dolazaka. U noćenjima je Istra na 55 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najbolje rezultate na Poluotoku trenutno ostvaruje turistička uzdanica Rovinj - u ta dva dana zabilježili su 6.121 dolazak, što je na razini od 56 posto od 10.949 dolazaka zabilježenih u istom lanjskom razdoblju. Rovinj je rekorder i u noćenjima, ostvareno ih je u dva dana 35.584, ili gotovo 59 posto u odnosu na 60.677 noćenja za usporedna dva lanjska dana. Za vratom Rovinju po broju dolazaka tradicionalno pušu Medulin, Umag pa Poreč.

U statistici uočavamo i zanimljiv podatak prema kojem mnogi gradovi i općine u Istri čak bilježe i pojačani dolazak domaćih gostiju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Brojke nisu velike, ali vesele u nezahvalnoj sezoni kakva je ova. Tako se i podatak o 392 dolaska domaćih gostiju u Rovinju tumači kao porast od 23 posto u odnosu na isti period prošle godine. Rekorder rasta je ipak Barban u kojem je dolazaka domaćih turista u dva dana ovog srpnja u odnosu na lanjski period više za tisuću posto - lani je na Barbanštini bilo tri domaća gosta, a ove ih je godine 37.

No, kada je o strancima riječ, sve destinacije bilježe pad. On je i opet najmanje izražen tamo gdje se realiziraju manje brojke. Grožnjan se, na primjer, može pohvaliti da u ovoj teškoj godini ostvaruje čak 91 posto dolazaka stranaca u odnosu na lani. Kako to? Tako što je u prva dva dana drugog vikenda u srpnju ove godine evidentriano 80 dolazaka stranih gostiju, a u istom razdoblju 2019. neznatno većih 88 dolazaka. Prema toj analizi slijede ga Vodnjan s 1.154 dolazaka stranaca ili 68 posto u odnosu na lani te Bale s 846 dolazaka stranaca ili 67 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Nijemci su Istri najvjerniji gosti, a tako je i u razdoblju epidemije koronavirusa. Proteklog petka i subote zabilježeno je više od 11 tisuća dolazaka Nijemaca, dok ih je prošle godine bilo gotovo 22 tisuća, što znači da su sada na 52 posto. No, u noćenjima Nijemci ostvaruju nešto više od 75 posto u odnosu na lani, 88 tisuća u odnosu na 117 tisuća, pa se da zaključiti da ove godine duže borave u Istri. Drugi najzastupljeniji gosti su naši prvi susjedi - proteklih dana bilo je čak 10,6 tisuća dolazaka iz Slovenije, i to je na zavidnoj razini od 83 posto u odnosu na lani s obzirom na cjelokupnu situaciju. Po brojnosti slijede Austrijanci, Česi i Talijani, s tim da su Talijani na tek 35 posto prošlogodišnjih brojki.

Prema statistici istarskog TZ-a, gotovo u potpunosti su u srpnju izostali gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Šveđani. Lani je na početku drugog srpanjskog vikenda evidentirano 1.748 dolazaka iz UK-a, ove godine tek 51. Slično je i sa Šveđanima, od lanjskih 1.969 dolazaka u dva dana spali su na 83 dolazaka u istom razdoblju ove godine.

Najviše je dolazaka zabilježeno u kampovima, 16.795, što je na razini od 56 posto u odnosu na lanjski vikend, a slijede objekti u domaćinstvu s brojkom od 11.648 dolazaka, ili 37 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te hoteli s 8.952 dolaska, što je na razini nešto većoj od 40 posto u odnosu na lani.

Jedini porast u odnosu na lanjsko razdoblje bilježi nekomercijalni smještaj, u kojem je u petak i subotu zabilježeno 3.842 dolaska, a prošle godine u istom periodu tek 2.509 dolazaka!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom