SJAJNA SEZONA

Istra već danima ima više turista nego rekordne 2019.: U Poreču 30.000 gostiju, ROVINJ NA PRAGU 2 MILIJUNA NOĆENJA!

Vjerujemo da ćemo ostvariti vrlo dobre rezultate u kolovozu, no naše su ambicije da sezonu kvalitetno odradimo i u rujnu i listopadu, kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Nakon više od godinu i pol dana Covid posta, istarski turizam ponovno je gladan rekorda. I oni su počeli padati ovog ljeta. Doduše, zasad još uvijek ne oni rekordi koji su postavljeni u kumulativnim brojkama, ali zato dnevnim brojem turista Istra kao destinacija još od kraja srpnja već danima šiša turističku 2019. Točnije od 27. srpnja pa sve do danas Istra već punih deset dana ostvaruje na dnevnoj razini bolje rezultate nego u istom periodu iz te rekordne godine. Razlika je sasvim pristojnih 40 tisuća noćenja koliko je usporedni indeks 2019./2021. u plusu prethodnih tjedan i pol dana.

- Ova turistička godina, kao što smo i najavljivali, sve je samo ne izvjesna, sigurna i logična. Znali smo da će biti puno izazova, novih, nepredvidivih situacija i da ćemo se morati brzo prilagođavati novonastalim situacijama. No, generalnu probu, ako je tako možemo nazvati, imali smo lanjske godine. Istra je potvrdila i dokazala da istovremeno može održavati kvalitetnu epidemiološku situaciju i da može upravljati turizmom. Jednom kada smo epidemiološku situaciju doveli u vrlo povoljnu poziciju, pokrenuta je intenzivna komunikacija prema našim najznačajnijim emitivnim tržištima, a ovo što se ovih dana događa u našem turizmu rezultat je toga, kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Najvažnije tržište

Naglašava da, s obzirom na činjenicu da nam je njemačko tržište najvažnije, jako veseli podatak da je Istra jedina županija koja u posljednjih 20 dana ima pozitivan rezultat s tog tržišta u odnosu na lani. Sve druge županije imaju minus u odnosu na prethodnu godinu. "To potvrđuje koliko je važno imati prikaz epidemiološke situacije po županijama, ali isto tako je bitna i naša komunikacija odnosno promocija na tom tržištu", kaže Ivišević.

Navedene činjenice, dodaje, samo potvrđuju koliko je važno imati povoljnu epidemiološku situaciju. Nijemci su pritom najznačajniji u ostvarenim brojkama, vratili su nam se Austrijanci, a odlične rezultate imamo sa slovenskog, češkog, poljskog, mađarskog i nizozemskog tržišta, dok u ukupnim brojkama nedostaje uobičajeni udio Talijana i Engleza.

- Također, s informacijama kojima raspolažemo danas vjerujemo da ćemo ostvariti vrlo dobre rezultate u kolovozu, no naše su ambicije da sezonu kvalitetno odradimo i u rujnu i listopadu. Ukoliko i dalje budemo disciplinirani i organizirani, zašto ne napraviti i taj važan iskorak koji će svima donijeti samo dobroga, a s druge strane nije svejedno hoćemo li ovu godinu završiti kao zelena oaza ili biti objavljeni na crvenoj listi. To je posebno važno za narednu godinu u kojoj bismo trebali učiniti još korak bliže rekordnoj 2019., kaže Ivošević.

U planovima gotovo svih turista koji se spremaju na odmor u Istru velikim je slovima upisano ime jednog grada. Rovinj, taj objekt želja, ovih je dana pun kao šipak, kako gostiju koji borave u toj destinaciji, tako i onih koji bar na jedan dan žele posjetiti jedan od najljepših gradova na Jadranu.

- Do sada smo ostvarili više od 1,8 milijuna noćenja, a po ovoj dinamici vjerujem da ćemo početkom tjedna premašiti i brojku od dva milijuna. Radi se o povećanju od 66 posto u odnosu na lani te minusu od 25 posto u odnosu na 2019., što je, s obzirom na sve okolnosti, rezultat koji smo samo mogli priželjkivati i nadati mu se, kaže direktorica Turističke zajednice grada Rovinja Odete Sapač.

Razlog za optimizam

U Rovinju dnevno boravi oko 38 tisuća gostiju, što je na razini ili još bolje od dnevnih rezultata najboljih sezona u prošlosti.

- Ako sve bude u redu i ne iznenade nas neke mjere u zemljama koja su naša glavna emitivna tržišta, vjerujem da ovakav ritam možemo držati još značajan dio kolovoza. U odnosu na lani kada je takav jedan potez još u srpnju povukla Nizozemska, ove je godine situacija s gostima iz te zemlje neusporedivo bolja, te su nam Nizozemci, koji su tradicionalni kamping gosti, u dosadašnjem dijelu sezone treći po brojnosti. Ispred njih su samo Nijemci s 37 posto, te Austrijanci s kojima su poravnati na 13 posto, ističe Sapač.

Kaže da posebno raduje analiza koja je pokazala da se struktura gostiju Rovinja ove godine značajno pomladila. Dosadašnja prosječna starost gostiju iznosila je između 35 i 45 godina, a ove je godine zabilježen veliki broj mladih obitelji s djecom, kao i mlađih osoba koje su doputovale individualno ili s prijateljima što je izuzetno bitno jer znači da se Rovinj uspio nametnuti i postao prepoznatljiv mladim i novim generacijama turista.

U susjednom je Poreču slična slika. "Jako smo zadovoljni s dosadašnjim tijekom sezone u kojoj Poreč ovih dana, s 30 tisuća gostiju koji dnevno borave u destinaciji, ponovno bilježi rekordne rezultate. Pritom treba napomenuti da su nam neki objekti, kao što je primjerice hotel i turističko naselje Pical, od početka godine zatvoreni, što postignute rezultate čini još vrjednijima. Do današnjeg smo dana u Poreču ostvarili gotovo cjelogodišnji prošlogodišnji turistički promet te smo na otprilike 64 posto turističkog rezultata ostvarenog u rekordnoj 2019. Ono što pritom treba posebno istaknuti to je da dnevni promet i brojke ostvarene u pojedinim danima čak i premašuju one ostvarene na isti dan te rekordne godine što je nakon svih ovih muka s pandemijom veliki razlog za optimizam i snažan vjetar u jedra čitavom domaćem turističkom sektoru", analizirajući i zbrajajući dojmove dosadašnjeg dijela porečkog turističkog ljeta kaže direktor tamošnje Turističke zajednice Nenad Velenik.

Puno Čeha

Višegodišnji šampion hrvatskog turizma i ove je godine bio jedna od najpoželjnijih jadranskih destinacija na njemačkom, austrijskom i slovenskom tržištu, a značajne brojke u dosadašnjem tijeku sezone u Poreču su ostvarili i domaći gosti, kao i Česi koji su rasli 43 posto u odnosu na 2019., te su, uz poljsko, jedino tržište s kojeg se bilježi dvoznamenkasti postotni rast prometa u ovoj godini. Od tradicionalnih gostiju, kao i u ostatku Istre, u značajnijim brojkama nedostaju Talijani kojima je tradicionalno pripadao kraj srpnja i početak kolovoza, odnosno tradicionalni Ferragosto. No i bez njih je situacija odlična, a Velenik se nada da će Poreč odlične brojke bilježiti još nekoliko tjedana, nakon čega prema rujnu i početku školske godine turistički promet ionako uobičajeno pada.

- Uz dobru epidemiološku sliku ove godine, očekujemo i jako dobru posezonu, koja bi prema pristiglim rezervacijama trebala biti na razini 2019., zaključuje prvi čovjek Turističke zajednice Poreča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater