#turizam

I U KOLOVOZU NASTAVLJEN TREND DOBRIH REZULTATA DOMAĆEG TURIZMA: Sigurnost destinacije i dalje je glavni hrvatski turistički adut ovoga ljeta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

U prvih 11 dana ovog mjeseca u Hrvatskoj je ostvareno preko 1,2 milijuna turističkih dolazaka, što je 63 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i gotovo 9 milijuna turističkih noćenja, što je 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od toga su strani turisti ostvarili 82 posto dolazaka i 80 posto noćenja. Najviše stranih gostiju od početka godine u Hrvatsku je stiglo iz Njemačke

Nakon dobrih turističkih rezultata ostvarenih u srpnju, početak kolovoza pokazao je još veći interes stranih turista za Hrvatsku, javljaju iz Hrvatske udruge turizma. U prvih 11 dana ovog mjeseca u Hrvatskoj je ostvareno preko 1,2 milijuna turističkih dolazaka, što je 63,13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i gotovo 9 milijuna turističkih noćenja, što je 70,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od toga su strani turisti ostvarili 82,5 posto dolazaka i 80,46 posto noćenja. Najviše stranih gostiju od početka godine u Hrvatsku je stiglo iz Njemačke i oni su u kolovozu premašili milijun dolazaka.

Vjerni i Slovenci

Uz Nijemce vjernost Hrvatskoj i Jadranu i u ovoj izazovnoj godini pokazali su gosti iz Slovenije kojih je dosad došlo više od 844 tisuće, iz Poljske 411 tisuća, Češke 348 tisuća i Austrije 335 tisuća dolazaka. Zanimljivo je, kažu iz HUT-a, da je broj gostiju iz Njemačke, Slovenije i Poljske na početku kolovoza čak premašio prošlogodišnje brojke, te da je zahvaljujući velikom udjelu stranih gostiju, početak kolovoza samo je utvrdio poziciju Hrvatske kao ovogodišnjeg turističkog pobjednika na Mediteranu. U kolovozu se isto tako u Hrvatskoj nastavlja trend smanjenja prosječnog dnevnog broja novozaraženih virusom Covid-19, kao i aktivno oboljelih. Od početka ovog mjeseca prosječan dnevni broj novozaraženih iznosi 1,164 na 100 tisuća ljudi, što je 21 posto manje nego prosječan broj novozaraženih u posljednjih devet dana srpnja. Zbog toga kontinuirano pada i broj aktivno oboljelih.

U odnosu na početak kolovoza, Hrvatska je na dan 11. kolovoza imala 12,34 posto manje aktivnih slučajeva, a u odnosu na stanje od 23. srpnja čak 42,7 posto manje aktivnih slučajeva. Situacija u ključnim turističkim destinacijama na obali i priobalju još je povoljnija od nacionalnog prosjeka. Ovog tjedna je prosječan broj novooboljelih u turističkom dijelu zemlje dnevno iznosio 0,891 na 100 tisuća ljudi, kažu iz HUT-a. Ipak i dalje je ključna osobna odgovornost i pridržavanje svih propisanim epidemioloških mjera, a oni koji to ne čine izloženi su opasnosti od virusa. Ovih dana Institut Robert Koch iz Berlina koji prati pandemiju koronavirusa u Njemačkoj objavio je kako je u posljednjih mjesec dana 66 slučajeva infekcije virusom u tu zemlju uvezeno iz Hrvatske. Gostujući u programu N1 televizije novinar Deutsche Wellea Srećko Matić kazao je kako posljednjih dana u Njemačkoj raste opasnost i strah od uvoza virusa, ne samo jer su mnogi Nijemci otišli na odmor nego i jer se gastarbajteri vraćaju iz Hrvatske, BiH i Turske.

Ključna tržišta

Ipak Matić je kazao kako vjeruje da u Njemačkoj neće biti promjena s obzirom na preporuke putovanja i boravka u Hrvatskoj jer naša zemlja dobro stoji, i epidemiološko stanje u njoj je daleko bolje nego u nekim njemačkim pokrajinama gdje je jako porastao broj slučajeva.

"Sumnjam da će se u Njemačkoj za Hrvatsku uvoditi strože mjere, poput onih koje su uvedene za dijelove Španjolske ili bugarsku obalu koji su označeni kao rizična područja“, kazao je novinar Deutche Wellea.

Upravo zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji, Hrvatska je i dalje na listi sigurnih zemalja u ključnim emitivnim zemljama, a osim Njemačke, to su Austrija, Slovenija, Velika Britanija, Poljska, Češka i većina ostalih EU zemalja iz kojih se i u nastavku sezone može očekivati značajan broj turističkih dolazaka.


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum