10 GIGA OPTIČKA MREŽA

TELEMACH NUDI ODGOVOR NA SVE IZAZOVE DIGITALNOG DESETLJEĆA: Najbrži internet siguran je put u digitalnu budućnost komuniciranja i poslovanja

10 Giga optička mreža po brzini i kvaliteti usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama. U prednosti ove mreže već danas se mogu uvjeriti stanovnici u raznim dijelovima Zagreba, a u sljedećih pet godina ovom super brzom mrežom bit će pokrivena trećina kućanstava Hrvatske, odnosno oko 500 tisuća kućanstava

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Telemach

Telemach


Digitalne tehnologije već dulje vrijeme značajno mijenjaju naše živote - od načina kako komuniciramo do toga kako živimo i radimo. Pandemija je dodatno istaknula središnju ulogu digitalne tehnologije u izgradnji održive i prosperitetne budućnosti pa je razdoblje koje je pred nama i Europska unija nazvala Digitalnim desetljećem. Digitalizacija nudi mnogo novih prilika na tržištu, a internetske platforme već dulje su vrijeme važan dio digitalnog tržišta i globalnog gospodarstva.

Posljednji DESI indeks Europske komisije za 2021. godinu pokazuje da je Hrvatska napravila značajan korak naprijed kad je riječ o digitalizaciji gospodarstva i društva. Međutim, još su potrebna značajna poboljšanja, a povećanje dostupnosti treba pratiti i ponuda paketa s gigabitnim brzinama.

Telemach

Tu potrebu prepoznali su u Telemachu te su spremno preuzeli ulogu lidera u Hrvatskoj po pitanju ulaganja u optičke mreže, što je glavni preduvjet za digitalizaciju i oporavak od krize te stvaranje gigabitnog društva. Danas se na internet spajamo putem znatno većeg broja uređaja nego prije desetak godina - od laptopa, televizora i smart telefona do zvučnika i pametnih satova. Napredna infrastruktura nužna je kako bi odgovorila na rastuće potrebe.

Odgovor na sve te izazove modernog komuniciranja i poslovanja, Telemach nudi gradnjom 10 Giga optičke mreže, po brzini i kvaliteti usporedive s postojećom mrežom u Južnoj Koreji koja je svjetski rekorder kada je riječ o internetskim brzinama.

Lako i brzo

Telemach već danas omogućuje pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine u Hrvatskoj, odnosno do 40 puta većim u najvećim dostupnim paketima. 10 Giga optička mreža doslovce je portal koji korisnike vodi u digitalnu budućnost. U prednosti ove mreže već danas se mogu uvjeriti stanovnici raznih dijelova Zagreba, a u sljedećih pet godina ovom super brzom mrežom bit će pokrivena trećina kućanstava Hrvatske, odnosno oko 500 tisuća kućanstava. Zahvaljujući ovoj mreži, Hrvatska će se smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti. Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji te se najbrža optička mreža širi na Split, Rijeku, Zadar i druge gradove.

10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti doživljaj učenja na daljinu, video konferencija, zabave i povezanosti. Omogućit će lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu video poziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Zbog izrazito niske latencije od ispod 1ms, mreža pruža vrhunsko gaming i streaming iskustvo kao i virtualnu i proširenu stvarnost (VR / AR) u 4K i 8K rezoluciji.

Vrhunsko iskustvo

Prednost brzine vidljiva je i prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji - istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi. Upravo je tehnologija brzog interneta nužan preduvjet za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti u budućnosti koje nam danas još nisu niti poznate.

Tri paketa interneta

Unatoč godišnjem rastu internet prometa od 20-30 posto po kućanstvu, ova optička mreža spremno će pratiti i podržati rast prometa u sljedećih deset i više godina jer ju je moguće nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps.

Korisnici Telemacha mogu birati između tri jednostavna paketa optičkog interneta s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i 2 Gbps. Svi paketi dostupni su po pristupačnim cijenama u koje je uključena i usluga fiksne telefonije.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater