10 GIGA OPTIČKA MREŽA

DIGITALNA BUDUĆNOST JE STIGLA: Telemachova super brza optička mreža uskoro stiže do većine hrvatskih kućanstava

Telemach već danas omogućuje pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno do 40 puta većim u najvećim dostupnim paketima. 10 Giga optička mreža, koju Telemach gradi prvi u Hrvatskoj, po brzini i kvaliteti usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama

| Autor: Promo
Telemach

Telemach


Telemach je došao u Hrvatsku postati lider, poručio je početkom ove jeseni predsjednik Uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije Adrian Ježina. Povod je bila priča o digitalnoj budućnosti i najava korisnicima u Hrvatskoj kako će im uskoro biti na raspolaganju najbrža 10 Giga optička mreža koju ta kompanija gradi u Hrvatskoj. Naime, danas se na internet spajamo putem znatno većeg broja uređaja nego prije desetak godina - od laptopa, televizora i smart telefona do zvučnika i pametnih satova, pri čemu je napredna infrastruktura nužna kako bi odgovorila na rastuće potrebe. Posljednji DESI indeks Europske komisije za 2021. godinu pokazuje da je Hrvatska napravila značajan korak naprijed kada je riječ o digitalizaciji gospodarstva i društva. Međutim, još su potrebna značajna poboljšanja, a povećanje dostupnosti treba pratiti i ponuda paketa s gigabitnim brzinama.

Brzo, brže, Telemach

Telemach već danas omogućuje pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno do 40 puta većim u najvećim dostupnim paketima. 10 Giga optička mreža, koju Telemach gradi prvi u Hrvatskoj, po brzini i kvaliteti usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kada je riječ o internetskim brzinama. U prednosti ove mreže već danas se mogu uvjeriti stanovnici u raznim dijelovima Zagreba, a u sljedećih pet godina ovom super brzom mrežom bit će pokrivena trećina kućanstava Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava! Zahvaljujući ovoj mreži, Hrvatska će biti smještena visoko na europskoj digitalnoj karti. Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji te se najbrža optička mreža širi na Split, Rijeku, Zadar i druge gradove.

10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti doživljaj učenja na daljinu, video konferencija, zabave i povezanosti, što će značajno utjecati na korisničko iskustvo. Ova mreža korisnicima omogućuje lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu video poziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Zbog izrazito niske latencije od ispod 1ms, mreža pruža vrhunsko gaming i streaming iskustvo kao i virtualnu i proširenu stvarnost (VR / AR) u 4K i 8K rezoluciji.

Telemach

Prednost brzine vidljiva je i prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji - istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi.

Ispunjavamo obećanja

Upravo je tehnologija brzog interneta nužan preduvjet za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti u budućnosti koje nam danas još nisu niti poznate.

Unatoč godišnjem rastu internet prometa od 20-30 posto po kućanstvu, ova optička mreža spremno će pratiti i podržati rast prometa za sljedećih deset i više godina budući da ju je moguće nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps. Korisnici Telemacha mogu birati između triju jednostavnih paketa optičkog interneta s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i 2 Gbps. Svi paketi dostupni su po pristupačnim cijenama u koje je uključena i usluga fiksne telefonije.

Nastavak ulaganja u optičke mreže preduvjet je za digitalizaciju i oporavak od krize te stvaranje gigabitnog društva, a Telemach je spremno preuzeo ulogu lidera u tom poslu jer je, kako je najavljujući gradnju 10 Giga optičke mreže najavio Ježina, operater koji ispunjava svoja obećanja.

Telemach

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter