WORLDSKILLS CROATIA 2020.

ONI STVARAJU BUDUĆNOST: Robotičari Tehničke škole iz Pule ponovno idu na državno natjecanje

| Autor: Lara BAGAR
Pobjednički robot za obavljanje transporta cilindričnih spremnika

Pobjednički robot za obavljanje transporta cilindričnih spremnika


Riječ je o Alenu Adroviću i Danielu Voriću, učenicima četvrtog razreda smjera tehničar za mehatroniku. Mentor im je Denis Gentilini, a velik doprinos u pripremi dao je i nastavnik informatike Marino Jurinović

Najbolji rezultat sa znatnom prednošću ispred drugoplasirane ekipe ostvarili su robotičari Tehničke škole iz Pule na izlučnom natjecanju učenika strukovnih škola u disciplini Robotika te su se kvalificirali na državno natjecanje WorldSkills Croatia 2020, koje se u svibnju, ukoliko dozvole prilike, održava u Zagrebu.

Pobjednički dvojac iz pulske Tehničke škole natjecao se među 13 prijavljenih ekipa, a riječ je o Alenu Adroviću i Danielu Voriću, učenicima četvrtog razreda smjera tehničar za mehatroniku. Mentor im je Denis Gentilini, a velik doprinos u pripremi dao je i nastavnik informatike Marino Jurinović.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je organizacija i transport u skladištu korištenjem mobilnih robota. U pripremnom razdoblju tijekom godine učenici su dizajnirali, izradili i programirali robota koji može obavljati poslove transporta cilindričnih spremnika (bačvi), prema modelu zadatka za natjecateljsku disciplinu robotika. Na samom natjecanju učenici su trebali riješiti dva zadatka. Prvi jednostavniji zadatak bio je napisati kratak program kojim robot izvršava niz jednostavnih zadanih radnji, a drugi, ujedno i teži zadatak bio je program napisan za model zadatka prilagoditi novom zadatku.

Prijavljene škole bile su grupirane u četiri skupine. Natjecanja su održana u Slavonskom Brodu, Zadru, Zagrebu i Zlataru, a samo pobjednici iz svake skupine kvalificirali su se za daljnje natjecanje. Ovo je još jedna u nizu uspješnica robotičara iz pulske Tehničke škole. Prošle godine na Državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019., opet u kategoriji robotike maturanti ove škole osvojili su respektabilno prvo mjesto. Izgleda da je ova škola postala pravi inkubator mladih ljudi koji ne samo da promišljaju, već i stvaraju budućnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater