tajni pregovori

Novi iPhone će imati umjetnu inteligenciju razvijenu u Googleu? Dionica Alphabeta odmah skočila

| Autor: T. I.
(Foto: Google)

(Foto: Google)


Tek što je Bloomberg objavio da predstavnici Applea pregovaraju s predstavnicima Googlea o mogućoj licencnoj uporabi Gemini alata u svojem predstojećem iPhone mobitelu, vrijednost dionice Alphabeta, matične tvrtke Googlea skočila je na burzama danas za 7 posto.

Nijedna od navedenih tvrtki nije potvrdila navode Blomberga, nema naznaka u kojoj su fazi pregovori i hoće li uopće završiti uspješno, ali ako se pregovara, to je jasan znak da Appleu ili odustaje  od razvoja vlastitih alata umjetne inteligencije, ili u razvoju debelo kasni za Googleom i OpenAI-om.

Eventualno licenciranje Geminija pokriva taj dio, riječ je o skupini alata baziranih na umjetnoj inteligenciji, u rasponu od chatbotova (kao što je već famozni ChatGPT Open AI-ja), do asistencije u kodiranju. Novi iPhone pred kupcima bi se trebao pojaviti na jesen.

Ako do dogovora dođe, vjerojatno neće biti službeno objavljen prije lipnja, odnosno prije godišnje Appleove konferencije programera, prema navodima iz izvještaja. Isto tako se navodi da Apple paralelno pregovara i s neprofitnom organizacijom Open AI koja stoji iza razvoja ChatGPT-a, a u čiji je razvoj milijarde dolara uložio Microsoft.

Čini se da Apple u cijeloj priči kaska za konkurencijom, ne samo u razvoju AI tehnologija, već i u mobitelskom biznisu. Naime, Gemini AI alati su od siječnja ove godine već integrirani u Galaxy S24, mobitel korejskog diva Samsunga koji je po tom pitanju već ušao u partnerstvo s Googleom.

Bez obzira što je moguće riječ tek o preliminarnim razgovorima između Applea i Alphabeta, i dioničari Appla danas mogu biti zadovoljni, jer je i dionica tog tehnološkog diva porasla za 2,5 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of