ograničenja

"Policijski sat" za igranje igrica. Tehnološke tvrtke gube prihode zbog pedagoških mjera

| Autor: Vladimir Mrvoš
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Predloženi zakon predviđa da djeca mogu koristiti svoje telefone samo dva sata dnevno, a dolazi četiri godine nakon što su djeca u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu podvrgnuta ograničenjima igranja igara.

Kineske tehnološke dionice pale su nakon što je državno regulatorno tijelo za cyberspace preporučilo ograničenje korištenja pametnih telefona za djecu mlađu od 18 godina.

Predloženi zakon predviđa da djeca mogu koristiti svoje telefone samo dva sata dnevno, a dolazi četiri godine nakon što su djeca u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu podvrgnuta ograničenjima igranja igara. Pravila koja je predložila Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) također će onemogućiti djeci pristup internetu na mobilnim uređajima od 22 do 6 po lokalnom vremenu. CAC-ov prijedlog zahtijeva da proizvođači mobilnih telefona, aplikacija i trgovine aplikacijama, razviju funkciju za postavljanje ograničenja upotrebe koja se razlikuju prema dobi.

Dok će djeca između 16 i 18 godina imati dva sata vremena pred ekranom dnevno, oni mlađi od osam godina imat će samo 40 minuta. Prijedlog je trenutno otvoren za povratne informacije javnosti. U studenome 2019. zemlja je uvela "policijski sat" za maloljetnike u igricama na internetu. Igračima mlađima od 18 godina zabranjeno je igranje online između 22 i 8 sati. Također im je bilo ograničeno na 90 minuta igranje igrica radnim danom i tri sata vikendom i praznicima. Gotovo dvije godine kasnije vlasti su djeci zabranile igranje više od tri sata tjedno. Državni medij je online igrice označio kao "duhovni opijum". Ovi potezi naštetili su kineskim tehnološkim tvrtkama. Povećana regulacija industrije pomogla je SAD-u da pretekne Kinu kao najveće svjetsko tržište igara po prihodima.

Da ne bi bilo da samo Kina uvodi "igrački policijski sat na djelu", britanski regulator prikuplja informacije o Snapchatu kako bi ustanovio čini li aplikacija za razmjenu trenutnih poruka dovoljno da ukloni maloljetne korisnike sa svoje platforme. Prošle godine uklonjeno je samo nekoliko desetaka djece mlađe od 13 godina s platforme u Britaniji, dok britanski medijski regulator Ofcom procjenjuje da ima puno više maloljetnih korisnika. Prema zakonu o zaštiti podataka u UK-u, tvrtke za društvene mreže trebaju roditeljski pristanak prije obrade podataka djece mlađe od 13 godina. Tvrtke za društvene mreže općenito zahtijevaju da korisnici imaju 13 ili više godina, ali su imale mješoviti uspjeh u držanju djece izvan svojih platformi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of