JEDINSTVENA PROMOCIJA HRVATSKOG TURIZMA I GASTRONOMIJE U ITALIJI

U središtu Rima održana ekskluzivna večera Michelina i Hrvatske turističke zajednice

Za vrhunski eno-gastronomski doživljaj bili su zaduženi Marijo Curić, chef restorana 360 u Dubrovniku, te Francesco Apreda, chef Idylia by Apreda. Oba restorana s ponosom nose prestižnu Michelinovu zvjezdicu  

| Autor: Glas Istre
Pljesak dvojici majstora i njihovim ekipama

Pljesak dvojici majstora i njihovim ekipama


U prekrasnom ambijentu restorana Idylio by Apreda u srcu Rima održana je ekskluzivna "4 hands dinner" večera u organizaciji

Michelina, najznačajnijeg i najpoznatijeg globalnog vodiča za restorane, i Hrvatske turističke zajednice. Za vrhunski eno-gastronomski doživljaj bili su zaduženi Marijo Curić, chef restorana 360 u Dubrovniku, te Francesco Apreda, chef restorana Idylio by Apreda, oba restorana koji s ponosom nose prestižnu Michelinovu zvjezdicu koja je jamac kvalitete i jela spremljenih od vrhunskih namirnica.

"Prezentacija hrvatske gastronomije u središtu Rima, i to u jednom od najpoznatijih rimskih restorana, znači puno za promociju i vidljivost Hrvatske na talijanskom tržištu. Kada tome pridodamo činjenicu da je partner ove večere Michelin, onda možemo zaključiti kako je naša gastronomija vrlo cijenjena u stručnim krugovima te među vrhunskim poznavaocima kulture pripreme hrane", izjavila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.

Partneri i predstavnici

Među brojnim uzvanicima koji su imali priliku uživati u bogatstvu mirisa i okusa, odnosno u prezentaciji raznolike hrvatske i talijanske eno-gastronomije, ističu se partneri i predstavnici talijanskog turističkog sektora, predstavnici medija, kao i popularni blogeri te infulenceri specijalizirani za putovanja i gastronomiju. Tako su među uzvanicima bili i Ivana Jelinić, direktorica Talijanske nacionalne turističke zajednice (ENIT), Alessandro Onorato, pročelnik za turizam, evente i sport Grada Rima, Giuseppe de Martino, direktor hotela St. Regis Roma, koji je ujedno i jedan od najpoznatijih direktora luxury hotela u cijeloj Italiji, a prisutni su bili i predstavnici aviokompanije Vueling, brodara SNAV te mnogi drugi. Večeri je prisustvovao i Jasen Mesić, veleposlanik Hrvatske u Italiji.

Pljesak dvojici majstora i njihovim ekipamaViviana Vukelić, Francesco Apreda, Jasen Mesić, Ivana Jelinić, Alessandro Onorato i Marijo Curić

"Čast mi je što sam imao priliku promovirati hrvatsku gastronomiju u Italiji, a posebna je privilegija bila što smo to odradili na tako lijepom mjestu te u društvu vrhunskih poznavaoca gastronomije", poručio je hrvatski chef Marijo Curić, koji je ovom prilikom, između ostalog, pripremao višku pogaču u predjelu, skušu koja je bila osnova glavnog jela, dok je za desert pripremio pannacottu od grejpa s kikirikijem i sladoledom od marakuje.

"S velikim zadovoljstvom ističemo kulinarska čuda Hrvatske, što potvrđuju i naši poznati inspektori koji su iz godine u godinu zadivljeni predanošću lokalnih chefova, koji teže visokokvalitetnoj pripremi hrane. Hrvatska može biti vrlo ponosna na svoje kulinarsko naslijeđe koje je definitivno svrstava među kvalitetne eno-gastronomske destinacije i dragulje koje približavamo našoj zajednici međunarodnih gurmana i putnika", izvijestili su iz Michelinovog vodiča.

Michelinove zvjezdice

Na meniju su bila i jela talijanskog chefa Francesca Aprede, koji je za predjelo pripremio tempuru od prepeličjih jaja i hrskave dagnje, dok je za glavno jelo koristio kamenice, morskog ježinca i sipu.

Pljesak dvojici majstora i njihovim ekipamaPrimjer jednog od jela koja su pripravljena u Rimu

"Jako mi je drago što sam baš ovdje u Rimu imao priliku ugostiti chefa Marija Jurića iz 360 Dubrovnik. Uvijek je vrlo obogaćujuće pozvati međunarodnog kuhara u moju kuhinju, jer tako možemo otkrivati nove tehnike i načine korištenja namirnica", zaključio je chef Apreda.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se trenutno nalazi 10 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, kao i dva restorana sa zelenom Michelin zvjezdicom, dok njih 12 nosi oznaku Bib Gourmand. Broj Michelinovih restorana u stalnom je porastu od 2017. godine, kada je prvi restoran dobio svoju zvjezdicu. Bio je to rovinjski Monte.


Podijeli: Facebook Twiter