MARČANA

PRIČA O NIČIJEM CRNOM MAČKU: Blacky, ozlijeđen mačak traži dom

| Autor: Borka PETROVIĆ
Mačak Blacky traži dom (Snimila Borka Petrović)

Mačak Blacky traži dom (Snimila Borka Petrović)


"Dolazi dojava, crni mačak leži u grmlju kod Osnovne škole Marčana gotovo dva dana. Kiša samo što nije počela, u Marčani ne može nitko ići u provjeru, skloniti ga barem na koji sat. Ničiji je. I tako, u posljednjem grmu kojeg smo već pregledali, a izgledalo je kao da se u njemu nalazi neka crna prazna vreća, ustvari leži sklupčan on - crn kao noć, ogromnih očiju, mokar. Gladan.

Stavljamo ga u transporter i vodimo veterinaru. Ne žali se. Velik je. Ima 3,5 kilograma, a trebao bi imati barem pet, šest. Odrastao je, ušiju skvrčenih i savijenih od šugaraca, na zadnje noge jedva ustaje, sve ga boli, ali on prede. Da bi se napravio RTG i vidjelo je li što slomljeno, potrebno ga je sedirati, no on neće preživjeti ukoliko ga se prethodno ne stabilizira. I tako kreće borba za njega, ničijeg mačka i njegovo pravo na život."

Početak je to priče o ničijem mačku iz Marčane, naizgled pitomom mjestu u Istri, koju smo doznali od volonterke Mire koja ga je preuzela i spasila od sigurne smrti. Najstrašnije u cijeloj priči jest narav njegovih ozljeda jer je, po riječima veterinarke, mačak pretučen.

Za početak, ničiji mačak je dobio ime, kako drugačije nego Blacky. I tu počinje njegov novi život. Blacky je nakon primijenjene terapije protiv šugaraca morao biti sediran jer se odmah nakon početka djelovanja terapije izgrebao do kosti. Svi kanali su mu bili začepljeni i nije mogao čuti, na butu je imao apsces iz kojeg je šikljao gnoj. Napravljen je RTG i srećom slomljeno nije ništa. Odmah je i kastriran. Testiran je na mačju sidu i leukemiju. Na leukemiju je negativan, no na sidu je pozitivan. To je, doznajemo, klasična sudbina ničijeg uličnog nekastriranog mačka, mačka kojemu je teško procijeniti godine zato što izgleda očajno, a u takvom je i stanju.

Izgleda kao da ih ima preko deset, a vjerojatno nema više od tri godine. Blacky je sada na oporavku i terapijama i kako čujemo, jako je miran, puno spava i jede. To je mačak koji u sebi nema ni mrvicu agresije, umiljat je i vjerojatno je iz tog razloga postao lakom metom nasilnika. Blacky će se oporaviti i udebljati, a kao podsjetnik na loš život ostat će samo skvrčene uši. Mace koje su HIV pozitivne nisu zarazne za druge mačke i, uz život u kući i kvalitetnu njegu i skrb, žive normalan i zdrav život.

- Blackyju smo, iako kasno, pokazali da nam je stalo, da on nije samo ničiji crni mačak i ničija obaveza, već biće koje zaslužuje ljubav, brigu i lijep život. Blacky se bori. Kako nekome tko se bori ne pružiti pomoć? Kako ga ostaviti na milost i nemilost prirode i ljudi koji ga do sada nisu mazili, a on i dalje u njih ima povjerenja? Kako iznevjeriti biće koje te treba? Možemo li mu pokazati kako život može biti lijep?

Blacky zaslužuje da mu vratimo povjerenje koje i dalje ima u nas usprkos lošem životu kojeg smo mu priuštili. Blacky, baš kao i svako biće, zaslužuje svoj dom, topli krevetić u koji će se ušuškati i ljubav. Hoće li Božić ove godine jednom nedužnom biću biti drugačiji, donijeti smiraj, toplinu i ljubav, pita se volonterka? Svi koji mogu i žele ovom napaćenom mačku napokon osigurati mirniji dom mogu je nazvati na broj 098/181-8696.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini