POPUT TINEJDŽERA

Nova studija: I PSI SU NAPORNI KAD DOSEGNU ADOLESCENCIJU!

| Autor: HINA
Ilustracija (Pixabay.com)

Pas vam je napunio sedam-osam mjeseci i odjednom više ne sluša, štoviše, kad ga pozovete prkosno vas pogleda i otrči u suprotnom smjeru? Jedva da ima vlasnika koji to nisu iskusili a znanstvenici savjetuju da se ne uzrujavate - pas je u pubertetu.

Nova studija podupire preporuke stručnjaka da pričekate da to razdoblje prođe. Prema znanstvenicima psi tada prolaze vrlo osjetljivo razdoblje na početku svoga puberteta zbog kojeg se ponašaju poput ljudskih ekvivalenata.

“Ljudi iz iskustva sami znaju da se ponašanje pasa u adolescenciji razlikuje od ponašanja mladih i odraslih pasa”, kaže Barbara Smuts sa sveučilišta Michigan u Ann Arboru koja nije bila uključena u istraživanje. Ta "vrlo dobrodošla" studija prva je koja to podupire, prenosi američko društvo za znanost.

Poput tinejdžera, čija su tijela preplavljena hormonima i čiji mozak tada doživljava velike promjene, psi u adolescenciji mogu prestati slušati svoje vlasnike.

A vlasnici odgovore na to na različite načine, kaže Asher. Neki štence kažnjavaju, neki ih ignoriraju, a neki ih se tada i riješe. Prema podacima američkih prihvatilišta za životinje, psi u toj dobi najčešće i završe u skloništima.

Štenci su ocjenjivani po tome koliko su vezani ili traže pažnju skrbnika primjerice sjedenjem neposredno uz čovjeka ili pokazivanjem osjećaja snažnih veza s određenom osobom, kao i po znacima tjeskobe prilikom razdvajanja poput drhtanja. Takva ponašanja ukazuju na tjeskobu i strah.

Psi s višim ocjenama po oba kriterija ranije su ulazili u pubertet s oko pet mjeseci u usporedbi s onima s nižim ocjenama koji su u pubertet ulazili s oko pet mjeseci.

'Ljudska' istraživanja su pokazala da mlade djevojke s lošim odnosima s roditeljima uđu u pubertet ranije. Stoga, kao i kod ljudi, i psi s nekvalitetnim odnosima sa skrbnicima pokazuju odstupanja u svom reproduktivnom razvoju.

To je fascinantno otkriće, kaže Smuts.

Psi u adolescenciji koji su pod stresom zbog razdvajanja od skrbnika češće nisu slušali tu osobu, za razliku od drugih nepoznatih osoba koje jesu, što kao i kod tinejdžera ukazuje na nesigurnost u toj dobi.

Kako bi ispitali poslušnost znanstvenici su testirali pse prvo u dobi od pet mjeseci, a potom kad su bili osam mjeseci stari. Psima su zapovijed "sjedi" naizmjenice davali njihovi skrbnici i stranci.

Svi štenci u predpubertetskoj fazi brzo su poslušali obje osobe, no kad su stigli do puberteta mnogi su opetovano odbijali poslušati svoga skrbnika, ali su spremno poslušali stranu osobu. Psi koji nisu bili čvrsto vezani uz svoga skrbnika čak su bili i spremniji poslušati zapovijed stranca - poput ljudskih tinejdžera.

Pubertetska pseća faza čini se da je prolazna i prema podacima studije na 285 pasa vodiča preadolescentni i postadolescentni psi mogu se lakše obučiti za vodiče od onih u pubertetu.

Znanstvenici ističu da bi zbog sličnosti s tinejdžerima psi u adolescenciji mogli služiti kao modeli u istraživanjima ljudskih ekvivalenata.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater