Uz smrt slavnoga glumca

MAX VON SYDOW Glumac koji je igrao šah sa Smrću

| Autor: Mladen RADIĆ

Za Oscara je nominiran dva puta, prvi put za ulogu u filmu "Pele osvajač" iz 1987. i onda za film "Jako glasno i nevjerojatno blizu" iz 2011. te jedini je švedski glumac koji je nominiran za ovu prestižnu nagradu američke filmske akademije

 

Švedski glumac Max von Sydow preminuo je nedavno u 90. godini, a glumio je u više od sto filmova. Od umjetničkih filmova do akcijskih blockbustera, von Sydowu nije bilo problem prebaciti se iz jedne role u drugu koja je potpuno drugačija. Prve uloge u kojima je postao poznat su one u filmovima "Sedmi pečat" iz 1957., a iste godine glumio je u "Divljim jagodama", oba filma režirao je slavni Ingmar Bergman.

Slavna scena

U "Sedmom pečatu" slavna je scena u kojem lik kojeg tumači von Sydow igra šah sa Smrću. Godine 1965. pojavio se u holivudskom biblijskom spektaklu "Najveća priča ikad ispričana" u kojem je glumio Isusa, no uloga koja će ime von Sydowa zacementirati u filmskoj povijesti ona je oca Merrina u Friedkinovom hororu "Egzorcist" iz 1973.

Zbog te će uloge iskusni filmski kritičar Terrence Rafferty 2015. proglasiti Von Sydowa najvećim živućim glumcem. Za tu se ulogu, a uz pomoć šminke, postarao 30 godina. Neovisno o šminki, von Sydow je odlično odglumio svećenika kojeg razdiru pitanja o vjeri i pokušava razumjeti što se to događa s djevojkom koju opsjeda demon. Moramo tu spomenuti i jednu od njegovih manje poznatih, ali zato ništa manje kvalitetnih uloga, onu samotnjaka Harryja Hallera u filmskoj adaptaciji klasika Hermanna Hessea "Stepski vuk". Da mu nisu bile važne samo one krajnje ozbiljne uloge, pokazao je nastupivši u znanstveno-fantastičnom trash spektaklu "Flash Gordon" u kojem je, jedva prepoznatljiv onako maskiran, glumio zlog, ali pomalo karikiranog cara Minga, a glas je posudio u animiranoj seriji "Simpsoni" te nastupio u tri epizode "Igre prijestolja". Ljubiteljima serijala "Rat zvijezda" ostala je u sjećanju i njegova uloga u "Sila se budi".

        Za Oscara je nominiran dva puta, prvi put za ulogu u filmu "Pele osvajač" iz 1987. i onda za film "Jako glasno i nevjerojatno blizu" iz 2011. te jedini je švedski glumac koji je nominiran za ovu prestižnu nagradu američke filmske akademije. Pravim imenom Carl Adolf von Sydow, unatoč ulogama autoritativnih vjerskih figura po kojima je između ostalog poznat, izjašnjavao se agnostikom ili ateistom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini