NA ŠAHOVSKOM TURNIRU U RAPCU NASTUPILO VIŠE OD 90 SUDIONIKA

Teu Tomuliću pripao prvi Valamar Open Rabac


Teo Tomulić sa šahovskom titulom FIDE majstora i kadet Lovro Novosel pobjednici su 1. otvorenog međunarodnog šahovskog turnira Valamar Open Rabac što se proteklog vikenda igrao u rabačkom hotelu Valamar Sanfior u organizaciji šahovskih klubova Sveta Nedelja i Novi Zagreb te uz tehničku i sudačku potporu Šahovskog saveza Istarske županije.

Odigrano sedam kola

Pravo sudjelovanja imali su svi šahisti i šahistice koji posjeduju FIDE ID broj i FIDE rejting za standardni šah od 2.300 bodova ili manji. Turnir se igrao po švicarskom sustavu, FIDE varijanta u sedam kola, s tempom igre od 90 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Nastupilo je ukupno 60 šahista i 11 šahistica, od čega četiri međunarodna majstora (IM), tri FIDE majstorice (WFM) i šest FIDE majstora (FM) iz četiri federacije (Hrvatska, Luksemburg, Slovenija i Srbija).

Nakon sedam odigranih kola najviše uspjeha imao je mladi hrvatski FM Teo Tomulić (AŠK Junior iz Rijeke), koji je sa šest osvojenih bodova osvojio 1. Valamar Open Rabac i tako nastavio niz uspješnih nastupa iz prethodnih godina. Cijeli je turnir Tomulić igrao sigurno, upisao pet pobjeda i dva remija te popravio rejting za 28 bodova. Drugo mjesto s pola boda zaostatka osvojio je IM Mietek Bakalarz iz Luksemburga, koji je završio turnir bez poraza kao i pobjednik turnira.

Od trećeg do desetog mjesta s po pet osvojenih bodova plasiralo se osam igračica i igrača pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak: 3. je bio FM Peter Urbanč, 4. IM Milan Mrđa, 5. majstorski kandidat (MK) Sandro Šafar, 6. IM Patrick Levačić, 7. FM Ena Cvitan, 8. MK Daniel Vojak, 9. FM Saša Vidović te 10. MK Ante Leon Starčević.

Novčane nagrade

Prvih šest u ukupnom poretku nagrađeno je novčanim nagradama iz fonda koji je iznosio 15.000 kuna. Najuspješniji veteran je NM Velimir Slamar, najuspješnija šahistica Ena Cvitan, najuspješniji junior Daniel Vojak, a naj-šahist do 2.100 rejting bodova Krunoslav Simunić. Sudački dio posla odradili su Igor Milovac, međunarodni sudac, i Valter Valković, nacionalni sudac. Na proglašenju pobjednika direktor turnira Andrej Stanković naglasio je da je za sljedeću godinu već dogovoreno drugo, još veće izdanje ovog natjecanja.

Najbolji kadeti

Paralelno s glavnim turnirom odigran je i kadetski turnir do 16 godina starosti. Nastupilo je 15 kadeta i sedam kadetkinja iz četiri federacije (Hrvatska Slovenija, Srbija i Njemačka), koji su odigrali turnir po švicarskom sustavu. Pobjednik turnira je Lovro Novosel (ŠK Sveta Nedjelja) sa šest bodova, cijeli bod više od Davida Galoića i Tjase Pajek na drugom i trećem mjestu. Kadetski turnir do 13 godina spojen je s turnirom do 16 godina zbog slabijeg odaziva, ali su nagrade podijeljene za svaki turnir posebno. Turnir do 13 godina osvojio je Novosel, druga je Pajek, a treći Nik Javornik.

Najuspješnija šahistica je Anja Jovanović, najuspješniji predstavnik ŠK-a Sveta Nedelja Erik Cvetković, a najuspješniji predstavnik ŠK-a Novi Zagreb Adriana Bego. U turniru do 16 godina slavio je Galoić, pred Mateom Petričevićem i Sarom Arlavi. Najuspješnija šahistica je Lorena Bevanda, najuspješniji predstavnik ŠK-a Sveta Nedelja Ivan Morić, a najuspješniji predstavnik Istarske županije je Ivo Pahljina. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter