KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ukusne i sočne lazanje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Kuhanje se sastoji od više dijelova. Priprema traje oko 30 minuta. 

SASTOJCI:

  • 80 grama crvenog luka
  • 1 žlica ulja po mogućnosti maslinovog
  • 400 grama mljevene junetine
  • 1 srednja konzerva oguljene rajčice, ljeti koristite svježu
  • 1 srednja mrkva izribana na sitno
  • 50 grama korijen celera (isto izriban)
  • 2 češnja češnjaka
  • pola žličice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 1 decilitar crnog vina
  • prstohvat mješavine začina origano, bosiljak, kadulje, ružmarina i papra
  • soli po ukusu

 BEŠAMEL: 

  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice brašna
  • 3 decilitra mlijeka
  • 4 decilitra vode
  • 1 žličica soli
  • 50 g sira (parmezana ili nekog drugog tvrdog sira)
  • prstohvat muškatnih oraščića

 DODATAK:

  • 500 g tijesta za lazanje
  • 150 g sira- parmezana ili nekog drugog

 PRIPREMA:

Na ulju prepržite luk do zlatno žute boje. Dodajte meso i žustro miješajte tako da se i meso malo poprži i lijepo rasitni. Podlijte ga vinom i neka kratko prokuha.

Dodajte ribanu mrkvu, celer i posolite. Vratite na vatru i podlijte s malo vodom i kratko još miješajte da se sve lijepo razdvoji. Ulijte toliko vode da prekrije meso i povrće i na laganoj vatri neka kuha oko 20 minuta. Po potrebi dolijte još vode ako vam ispari.

Dodajte rajčicu i šećer neka prokuha i lijepo se raskuha. Brašno prelijte hladnom vodom u čaši i razmutite da nema grudica i dodajte u ragu. Dodajte i protisnuti češnjak i začine. Ragu sad razrijedite vodom tako da vam bude nešto rjeđi nego kad bi ste ga upotrijebili za prelivanje špageta pa neka opet prokuha.

Dok vam se ragu kuha napravite bešamel umak.

Na ulju prepržite brašno, ali neka vam ostane svijetlo. Dakle kad počne dobivati laganu boju, maknite ga s vatre i dodajte mlijeko i vodu koje ste prethodno pomiješali. Dodajte sol i miješajući vratite na vatru i miješajte dok ne prokuha i ne dobijete lijepi umak ne jako gust. Zatim dodajte sir i muškatni orščić te skinite s vatre.

Uzmite lim veličine 26×36 cm, malo dublji, premažite ga uljem. Po ulju pospite bešamel da prekrije cijelo dno, na bešamel poslažite listove tijesta jedno do drugoga pa po njima ragu, zatim bešamel pa opet listove i tako dok ne potrošite sve listove.

Na zadnji list stavite ragu, a na njega bešamel. Tijesto vam mora biti potopljeno raguom i bešamelom.

Povrh svega pospite ribani sir. Lim dobro obložite alu foliom da tekućina ne može isparavati. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 45 minuta. Tada skinite foliju i vratite na još 15 minuta u pećnicu.

Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji još 15 minuta.

(Izvor: Coolinarika.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter