Unsplash
Raskošan, slastan i bogat kolač koji dolazi iz istočne Europe - jednostavno je neodoljiv. Upoznajte čokoladnu Babku.
Jedan od omiljenih kolača s istoka Europe, posebno obožavan u Poljskoj i Bjelorusiji, posljednjih je godina osvojio cijeli svijet. Riječ je o neodoljivoj Babki koja potječe od bjeloruske riječi za baku. Pogađate, pripremale su ga bake svojim unucima kako bi im zasladile i uljepšale dan.
Iako dolazi u raznim izdanjima, sa sirom, voćem ili samo sa šećerom, jedna od najslavnijih i posebno slasnih inačica je varijanta Babke s čokoladom.
Ovo je kolač za koji je potrebno mnogo truda i vremena jer je ipak riječ o dizanom tijestu i umješnosti koju je potrebno imati u rukama kako bi se tijesto lijepo uvilo i dobili ukusni slojevi mekog kolača bogato premazanog čokoladnom kremom.
Čokoladna Babka je stoga ozbiljan kandidat za slatki doručak uz čašu mlijeka ili za dekadentna popodneva uz šalicu mirisne domaće kave i dobru knjigu.
TIJESTO
4 šalice glatkog brašna
1/3 šalice plus 2 žlice šećera
2 žličice fine morske soli
1 šalice punomasnog mlijeka, zagrijano
1 paket suhog kvasca
1 veliko jaje plus 1 veliki žumanjak
maslac 150 g
PUNJENJE
250 g mliječne čokolade, sitno sjeckane
85 g gorko-slatke čokolade
sitno sjeckani maslac (100 g), u kockicama
1 1/2 šalice sitno mljevenih čokoladnih keksića
3 žlice meda
GLAZURA
340 g gorke čokolade, sitno sjeckane
113 g mliječne čokolade, sitno sjeckane
80 g maslaca
2 žlice vode sa šećerom
Korak 1
U srednjoj posudi umutite brašno sa šećerom i solju. U mikseru opremljenom kukom za tijesto, kombinirajte mlijeko s kvascem i ostavite stajati dok ne postane pjenasto, oko 5 minuta. Dodajte jaje i žumanjak te pospite suhim sastojcima po vrhu.
Miješajte na maloj brzini 2 minute. Miješajte na srednjoj brzini dok se svi suhi sastojci ne umiješaju i tijesto ne postane glatko, oko 5 minuta. Dodajte sav maslac odjednom i miješajte pri maloj brzini dok se potpuno ne sjedini i formira ljepljivo tijesto, oko 3 minute. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i pustite da tijesto stoji na sobnoj temperaturi 1 sat.
Korak 2
Veliki lim za pečenje obložite pergamentnim papirom i obilno premažite uljem. Razvaljajte tijesto na pergamentni papir i prerežite ga na pola. Svaki komad narežite na uredan kvadrat. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Korak 3 - Napravite punjenje
U velikoj vatrostalnoj zdjeli postavljenoj nad lončićem od vode za kuhanje, otopite obje čokolade s maslacem, povremeno miješajući, dok ne postanu glatke. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim umiješajte mrvice od kolačića i med.
Korak 4
Premažite dvije posude za kruh uljem i obložite pergamentnim papirom. Svaki dio tijesta razvaljajte na kvadrat. Lopaticom rasporedite punjenje osim 1/2 šalice u jednaki sloj preko tijesta, na manje od 2 centimetra od rubova. Čvrsto razvaljajte tijesto.
Korak 5
Oštrim nožem režite tijesto na pola. Lopaticom raširite 1/4 šalice punjenja na gornjem i bočnom dijelu 2 polovice. Druge polovice postavite na vrh u suprotnom smjeru kako biste oblikovali križ. Uvijte u obliku spirale i prebacite u pripremljene zdjele. Kruh prekrijte ručnikom i ostavite da odstoje na toplom mjestu dok se ne udvostruče, oko 2 sata.
Korak 6
Zagrijte pećnicu na 250°. Tijesto pecite oko 45 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi, a zatim pomoću pergamentnog papira izvadite babke iz lima i na stalak postavljen preko lima za pečenje. Uklonite papir.
Korak 7 - Napravite glazuru
U vatrostalnoj posudi postavljenoj nad lončićem od vode za kuhanje, otopite obje čokolade s maslacem; miješajte dok ne postane glatko. Umiješajte vodu sa šećerom. Razmažite glazuru po toplom kolaču i ostavite da stoji dok ne zavri, oko 30 minuta.
Uživajte u slasnim kriškama čokoladne Babke koja će razmaziti sva osjetila.
Izvor: Novi list.