KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Tjestenina alla Norma - spoj tipično mediteranskih okusa i mirisa

| Autor: Šarlota Brnčić
(Pixabay)

(Pixabay)


U originalnom receptu iz Catanie, tjestenina je začinjena umakom od svježih rajčica i bosiljka, prženim patlidžanima i preljevom od ricotte.

Kontrast između hrskavosti patlidžana i kremastog umaka, između snažnog okusa ricotte i delikatnog okusa rajčice tajna je njezine nevjerojatne dobrote.

Zato za savršenu tjesteninu alla Norma sastojci moraju bitiiznimno svježi i kvalitetni. Također je jako bitno da su patlidžani vrlo tanko narezani, kako bi bili suhi i hrskavi.

Sastojci

  • 180 g rigatona
  • 350 g pelata
  • 50 g ricotte
  • 1 patlidžan
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • soli po ukusu
  • listovi bosiljka po ukusu

Priprema:

Prvo operite patlidžan i narežite ga na ploške debljine oko 2-3 mm. Kriške prebacite u cjedilo i pospite solju.

Pustite ih da se potpuno ocijede oko sat vremena. Zatim ih isperite tekućom vodom kako biste uklonili sol i osušite ih krpom ili papirnatim ručnikom.

Zatim uključite pećnicu i namjestite temperaturu na oko 220°. U posudu obloženu papirom za pečenje grubo posložite patlidžane pokapane maslinovim uljem.

Pecite najmanje 10 minuta – okrećući ih na polovici pečenja  – ili u svakom slučaju dok ne postanu zlatne i hrskave.

U tavu ulijte malo ulja i režanj češnjaka te pržite 1-2 minute.

Dodajte pelate narezane na kockice, posolite i kuhajte oko 20 minuta nasrednje laganoj vatri.

Dodajte listove bosiljka i patlidžane, lagano promiješajte i ugasite vatru.

Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu u loncu s puno posoljene vode.

Ocijedite tjesteninu pa ju stavite na nekoliko minuta u umak s patlidžanima na vrlo laganoj vatri.

Tekna kraju dodajte ricottu, a to možete učiniti i nakon što ste servirali tjesteninu alla Norma na tanjuru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum