(Pexels)
Koja je razlika između omleta i kajgane? U najkraćim crtama - omlet je neka vrsta sofisticirane kajgane. Priprema je vrlo kratka i jednostavna, a francuski omlet je idealan za lagani doručak, marendu ili ručak - koji će vam dati dovoljno energije za nastavak dana. Možete svoj omlet obogatiti i dodatnim sastojcima po želji - primjerice, možete dodati nasjeckanu rajčicu, gljive, špinat, pancetu… pa ćete imati punjeni omlet. Donosimo vam recept za osnovni omlet, a ostatak recepture - prepuštamo vašoj kreativnosti. Za pripremu će vam trebati oko dvije minute.
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
U maloj posudi razbijte tri jaja i dobro ih zamutite, začinite solju i paprom, a po potrebi dodajte i 15 ml vode da omlet bude lakši i prozračniji.
Stavite tavu za omlet na jaku vatru, a kad se tava dobro zagrijala, dodajte maslinovo ulje. Nemojte uzeti preveliku tavu, da vam omlet ne bude pretanak i "suh".
Ulijte jaja u tavu, pa energično tresite tavu naprijed-nazad i miješajte jaja vilicom u tavi.
Kad su jaja dovoljno pečena sa stražnje strane (s prednje mora izgledati vlažno i pomalo sirovo), ako želite dodajte punjenje (rajčice, gljive i slično), pa presavijte rub omleta prema sredini tave.
Nakon što ste došli do sredine posude, zarolajte omlet do kraja u oblik valjka.
Omlet mora biti sočan iznutra, a izvana mekan i žut.
Servirajte na plitkom tanjuru.
Dobar tek!