SKIJAŠKA SEZONA

PLATAK PRKOSI KORONI: Metar snijega i jedna "žica" za 500 skijaških duša više je nego dovoljno

Dva planinarska doma, veliki i mali, radila su samo za svoje goste koji su rezervirali smještaj. Ostalima je pristup bio onemogućen. Nisu radila niti dva kafića, niti sanitarni čvor. I to, kako nam je rečeno, zbog protupandemijskih mjera Stožera Civilne zaštite. Moram naglasiti da se tog jutra na Platku, već u 8 sati popunilo parkiralište, a 500 karata je prodano već u 9.30 sati

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ


- Gle, volim Platak i gotovo. Napravila sam si sezonsku kartu za 600 kuna i svaki dan sam gore. Skijam do podne - jedan, i onda kući ili na delo. Ne mogu bez skijanja, znaš i sam, kad te to "uzme" jednostavno ne možeš bez. Prijašnjih godina sam uzimala po dvi šetimane godišnjeg odmora i odlazila bih u Andalo raditi za "naše" a potom za "Talijana".

Pa onda koji vikend ili dnevno skijanje negdje bliže i to bi bilo to. Danas, u doba Corone, patimo, ne možemo na staze, nema nigdje skijanja. Onda sam odlučila ostati na mom brdu, na Riječkom glečeru. I ništa nam ne fali, malo gužve, ali što je, tu je. Ove godine ćemo tako, a nakon toga vidjet ćemo, riječi su to kolegice iz riječkog Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu Andreje Gavranić koju smo zajedno s grupom istarskih učitelja skijanja zatekli ovog vikenda na Platku.

To malo goransko skijalište, izletište i zimovalište na obroncima Risnjaka, u Primorsko-goranskoj županiji, udaljeno je 26 kilometara sjeveroistočno od Rijeke. Nalazi se na 1.111 metara nadmorske visine, a najviši vrh Radeševo smješten je na 1.363 metara iznad mora. Zanimljivo je da za lijepog i vedrog vremena, s vrha Radeševa vidi se more i najdraža nam Istra. Ovo malo obiteljsko skijalište uređeno je 1966. godine uvođenjem prvog skijaškog lifta. Dvosedežnica koja radi i danas, dopremljena je za vrijeme Jugoslavije iz Sarajeva. Platak danas se može pohvaliti sa sedam skijaških staza i sanjkalištem No, na žalost, radi samo jedna ili dvije: Radeševo 1 i Trurisatička staza, dok Riječanima najomiljenija staza Tešnje, još uvijek ne radi zbog, kako nam je rečeno "tehničkih problema". Iz istih razloga u funkciji nije niti staza Pribeniš, kod velikog Doma. Ova je staza bila jedna od prvih skijaških pruga na kojoj su generacije i generacije Istrijana učile skijati. Danas, na žalost "sidra su skinuta" i ne zna se kada će ponovo biti u funkciji.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Za našeg posjeta Platku, uz gotovo metar snijega, u doba Corone, ništa osim žičare za na Radeševo nije radilo. Dva planinarska doma, veliki i mali, radila su samo za svoje goste koji su rezervirali smještaj. Ostalima je pristup bio onemogućen. Nisu radila niti dva kafića, niti sanitarni čvor. I to, kako nam je rečeno, zbog protupandemijskih mjera Stožera Civilne zaštite. Moram naglasiti da se tog jutra na Platku, već u 8 sati popunilo parkiralište, a 500 skijaških karata planulo je do 9.30 sati. I to iz razloga što su čelnici Goranskog sportskog centra iz Delnica (u vlasništvu Primorsko-goranske županije), koji rukovode Platkom, odlučili da se zbog pandemije na brdu mogu prodati najviše 500 skijaških karata. Na samo jednoj žičari u funkciji 500 skijaša je doslovce "začepilo" put do vrha. U 4,5 sati skijanja uspjeli smo se spustiti svega pet puta.

No da sve nije bilo toliko "crno" pobrinuli su se djelatnici na žičari, napose Željka na vrhu Radeševa, koja je pomagala gotovo svakom skijašu da siđe sa "žice".

- Nisam jedina žena na Platku, ima nas još. No, najbitnije je da se svakom skijašu pomogne pri silasku, jer mnogi nisu dobri skijaši i njima je teško sići sa žičare. Malo je prohladno ovdje gore, ali nije nemoguće. Dečki iz firme su ok i mislim da ćemo uskoro poboljšati našu kvalitetu. Ljudi moraju znati da s obzirom na okolnosti, dobro da radimo, rekla nam je Željka.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Razgovarali smo i s "Brkom" iz malog Doma koji zbog restrikcija nije posluživao goste unutar doma, već isključivo na ulazu.

- Inače možemo primiti više od 30 osoba po sobama. Danas nam je taj broj smanjen na 16. Do jučer nismo mogli davati obroke "to go". Od danas napokon možemo. Žalosno je bilo gledati dvoje mladih kako jedu na parkiralištu. Ali što možemo, rekao nam je Brko.

Njegovi prijatelji iz "Velikog Doma" su nam pak rekli kako je teško raditi u ovakvim uvjetima.

- Platak je definitivno najveće skijalište u Hrvatskoj, ali je zadnjih godina sustavno bio zapušten. Unazad par godina otkad je Županija uzela Platak "pod sebe", stvari se čine ići na bolje. Napravljeno je jezero i dovezeni su topovi za umjetno zasnježenje. No, to ove godine nije trebalo. Da kojim slučajem otvore sve vućnice i staze, ovakvih gužvi ne bi bilo. Tešnje je Riječanima najdraža staza, zabijena je u šumi, ali tanjurići ne vuku. I to zbog toga što im sajla nije prošla tehnički pregled. Nadamo se da će dogodine proraditi. Zanimljivo je da je u doba "Juge" sve radilo, rekli su dečki iz "Velikog Doma".

Naš domaćin na Platku bio je voditelj sporta i odnosa s javnošću u GSC-u Davorin Klobučar. Taj vitalni bivši sportaš, košarkaš Kvarnera, ispričao nam je kako se Platak namjerava širiti i poboljšati ponudu.

- Svjesni smo da se stvaraju velike gužve. Ali moramo imati na umu činjenicu da je na snazi "lock down" te da nema otvorenih kafića i restorana na Platku. Na našu žalost ne smijemo imati otvorene niti sanitarne čvorove, već one plastične dopremamo kamionima. Radimo na tome da što prije otvorimo vućnice Pribeniš i Tešnje. Ono što zasigurno mogu potvrditi je to da ćemo do iduće sezone pokušati dopremiti novu uspinjaču za na Radeševo i to četverosjed, a Tešnje i Pribeniš ćemo zasigurno osposobiti. Platak ne "puca po šavovima", već se trudimo da u tim, za svih vrlo teškim okolnostima, učinimo najbolje što možemo. Otvorili smo i baby lift s pokretnom trakom i to će nam pomoći da olakšamo rad na Radeševu, rekao nam je Klobučar.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Najavio nam je i svojevrsnu ekskluzivu za Gorane, a to je da se uskoro planira sportski preobražaj Delnica.

- Intencija nam je, dakako u suradnji sa Županijom, pokrenuti projekt Olimpijskog centra u Delnicama. Ovaj grad ima bogatu sportsku prošlost kad je u pitanju skijanje. Od nordijskog, alpskog i drugih zimskih sportova. Delnice i Gorski Kotar su iznjedrili vrhunske skijaške šampione i usto ima preduvjete i infrastrukturu za to. GSC bi, uz Platak, upravljao tim resortom. No, vidjet ćemo hoćemo li do konca godine moći pokrenuti taj veliki i za Gorana vrlo bitan projekt, zaključio je Klobučar.

(Snimio Cristian Bruno Galić)

Bilo kako bilo, za sada, Platak je, uz jučer otvorenu Čelimbašu u Mrkoplju, jedino otvoreno skijalište u Hrvatskoj.

Staza je na Radeševu otvorena u 9 sati. Dečki iz Ski kluba Rijeka su bili na pozicijama, kao i neki takmičari iz Cro Skija. No, ako valja za sve, onda bi trebalo valjati i za njih: red za na žičaru se treba čekati, a ne se švercati "preko reda". Jer kako je rekao jedan gospodin iz Pule, koji je uredno čekao red za na "žicu": zar smo svi mi drugi budale što čekamo, a da se vi švercate preko reda. I usto, gotovo nitko od skijaša nije imao obvezno zaštitnu masku na ustima i nosu. Čast izuzecima kojih je bilo svega par.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater