VIKENDICA

NEODOLJIV GORSKI KOTAR - TURISTIČKA MEKA DOMAĆIH TURISTA: Destinacija za sve generacije - od laganih šetnji do ponude za bicikliste, lovce i ljubitelje adrenalina

U čabarskom kraju ne propušta se posjet izvoru rijeke Kupe, jedne od najljepših, neriješenih zagonetki krša. Tu je i Gavranova stijena, gotovo ravno odrezana litica, potom Nacionalni park Risnjak, vidikovci Preradović u Fužinama, Perić u Skradu, Petehovac u Delnicama, Kavranca i Orlove stijene u Brod Moravicama, potom kanjon Kamačnik, špilja Vrelo u Fužinama te Lokvarka u Lokvama, jezera Bajer, Lepenica i Potkoš te hrvatski Stonehenge, odnosno Matić poljana

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Reći kako je Lijepa Naša prepuna različitosti tek je naznaka onoga što Hrvatska ima i može ponuditi! Na svega nekoliko sati vožnje po hrvatskim regijama, mogu se vidjeti sva blaga prirode, kulture, ali i gastronomije koju one nude. Međimurje je oduvijek bilo svijet za sebe, svijet koji u domišljatosti, ljubaznosti i predanosti vrijednih ljudi toga kraja oduvijek prednjačio.

S druge strane raširenih ruku čeka Karlovac, grada na četiri rijeke koji na svakom koraku jednostavno oduševljava. Ne treba sanjati o putovanju na drugi kraj svijeta jer svaka minuta putovanja utrošena za dolazak na čarobni Pelješac višestruko se isplati.

Mogli bi tako nabrajati unedogled, ali sve to objedinjeno je u kampanji Hrvatske turističke zajednice "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!". Danas u tom moru ljepota odabiremo regiju koja povezuje kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku.

U srpnju "Gorski kotar Bike Tour"

Gorski kotar je tijekom protekle zime dokazao svoju turističku vrijednost jer se tražio krevet više. Na kuće za odmor čekalo se danima, a brojke pokazuju da su premašili i rekordnu 2019. godinu prije korone.

- Naše ključne prednosti su svakako neodoljiva očuvana priroda u kojoj svaka lokacija pruža autentičan doživljaj, a međusobno se nadopunjuju. Usto, valja spomenuti autohtone gastro delicije od plodova gorja, divljači te domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.

Izvor rijeke Kupe (Foto Mario Jurina)

Gorski kotar je destinacija za sve generacije, od laganih šetnji uz jezera i rijeke do izvrsne ponude za bicikliste, ribolovce, lovce i ljubitelje adrenalina koji žele iskušati svoje umijeće u našim adrenalinskim parkovima ili rafting na riječnim brzacima. Uz čistu prirodu, autohtonu gastro ponudu i slojevitu ponudu za aktivan odmor tijekom cijele godine valja spomenuti i bogatstvo kulturne baštine, ukratko opisuje Petar Hrga, direktor Turističke zajednice Gorski kotar.

Adrenalinski park Tršće (Foto Alen Leš)

Gorski kotar je izvrsna destinacija i za cikloturizam. Gradovi i općine povezani su goranskom biciklističkom transverzalom koja omogućuje planiranje višednevnog odmora i obuhvaća više od 400 kilometara označenih staza. Transverzalu nadopunjuju kapilarne biciklističke rute, tri cestovne, devet trekking i 21 mountain bike staze. Time je cijeli kraj umrežen, što podjednako oduševljava pasionirane bicikliste i bicikliste amatere koji mogu na pojedinim lokacijama iznajmiti čak i e-bicikle.

Jedna od značajnijih ciklo manifestacija je tako natjecanje "Gorski kotar Bike Tour" koje će se održati od 16. do 18. srpnja ove godine. Upravo ugodna klima u Gorskom kotaru tijekom ljetnih mjeseci izrazito pogoduje biciklistima, a sve su rute povezane prirodnim atrakcijama i kulturnim znamenitostima.

Od izvora rijeke do gorskih vrhova

Pa idemo redom! U čabarskom kraju ne propušta se posjet izvoru rijeke Kupe, jedne od najljepših, neriješenih zagonetki krša. Vodena masa oblikovala je jezero tirkizne boje povrh kojeg se nadvija Gavranova stijena, gotovo ravno odrezana litica. Ovo područje pripada najnižim dijelovima Nacionalnog parka Risnjaka, koji je pravi turistički dragulj.

Kruna kamenih uzvisina je Veliki Risnjak na 1.528 metara, jedan od najljepših hrvatskih vidikovca te vrh Snježnik na 1.506 metara s kojeg se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta. Vidikovci Preradović u Fužinama, Perić u Skradu, Petehovac u Delnicama, Kavranca i Orlove stijene u Brod Moravicama nagrade svoje posjetitelji čistim kisikom i neponovljivim pogledom.

Kanjon Kamačni (Foto Višnja Bolf)

Kanjon Kamačnik, gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru, nezaobilazna je atrakcija. A specifičnu ponudu u kanjonu Kamačnik čini i mogućnost da se s pomoću tableta i napredne tehnologije može uživati i u poučnoj stazi koja nije zahtjevna za šetnju. Vražji prolaz je kanjon koji s atraktivnom špiljom Muževa hišica i izvorom Zeleni vir čini jedinstvenu cjelinu Skrada.

Za ljubitelje podzemlja i podzemne arhitekture špilja Vrelo u Fužinama te Lokvarka u Lokvama apsolutni su hit. Šetnje uz Lokvarsko jezero te jezera Bajer, Lepenica i Potkoš, autentične riznice biljnog i životinjskog svijeta, veliki su mamac za posjete. Izdvaja se i hrvatski Stonehenge, odnosno Matić poljana u Mrkoplju, koja je simbol borbe za slobodu gdje je priroda, u jednoj noći, u potpunosti preuzela kormilo i pri kraju Drugog svjetskog rata smrznula 26 partizana. No, to je samo fragment ponude destinacije koja privlači domaće i strane goste.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter