HRVATSKA AMAZONA

Gorski kotar mogao bi premašiti turističke rezultate iz 2019. Ako nekome još uvijek nije jasno zašto, NEKA KRENE NA PUT...

U Gorski kotar rado se vraćaju i planinari, lovci, biciklisti, rekreativci, sportaši profesionalci koji destinaciju koriste za pripreme, kao i školarci jer je nepresušan izvor edukacije u ravnoteži s primamljivim sadržajima, kao i svi ljubitelji prirode i dobrog odmora, daleko do vreve i stresa

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Gorski kotar naša je zelena oaza, svojevrsna hrvatska Amazona jer je 85 posto površine prekriveno gustim šumama. To je gorovit kraj koji pruža mogućnost odmora, kako obiteljima s djecom tako i svima koji su željni dobrog adrenalinskog doživljaja. U Gorski kotar rado se vraćaju i planinari, lovci, biciklisti, rekreativci, sportaši profesionalci koji destinaciju koriste za pripreme, kao i školarci jer je nepresušan izvor edukacije u ravnoteži s primamljivim sadržajima, kao i svi ljubitelji prirode i dobrog odmora, daleko do vreve i stresa.

Ovogodišnja turistička slika jasno pokazuje da se Gorski kotar destinacijski prepoznaje. Na 95 posto su dolazaka i gotovo toliko i turističkih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu i vrijeme prije epidemije, a prema dostupnim podacima iz sustava eVisitor do 15. kolovoza. Iz Turističke zajednice Gorskog kotara poručuju kako se nadaju da će do kraja ove godine čak i premašiti 2019-tu ako epidemiološka slika bude stabilna.

Jesenja idila

U prilog tome govori i činjenica kako se smještajni kapaciteti za period zime već sad bukiraju, a ni jesen nije u potpunosti maglovita jer Gorski kotar u to doba postaje vizualno poput velike duge koju prepravljaju sve nijanse boja. Tko želi uživati u jesenjoj i zimskoj idili Gorskog kotara vrijeme je da rezervira svoju kuću za odmor, apartman ili neki od raspoloživih hotelskih smještaja. Tu su i planinarski domovi i oblici robinzonskog smještaja koji pružaju jedan posve individualan i zanimljiv doživljaj.

Kao iz slikovnice…

Ono što je bitno u Gorskom kotaru jest činjenica da su po uzoru na Istru itekako odgovorni u prihvatu svojih gostiju i budno paze na pridržavanje svih epidemioloških mjera. U destinaciji stavljaju naglasak na čistu, netaknutu prirodu, bogatu gastronomiju i široku ponudu sadržaja, od kulturno-zabavnih do sportsko-rekreativnih. No prije svega na kvalitetu, što i pokazuju jako dobre ocjene na tehnološkim platformama. Prosječna ocjena smještajnih kapaciteta na Bookingu iznosi 9.3 od 10, Googleu 4.7 od 5, TripAdvisoru 4.6 od 5 te Airbnbu 4.9 od 5. Gotovo identično su ocijenjeni i goranski restorani.

Čudesna dolina leptira

Jedan od pionirskih pothvata u toj modernoj eri goranskog turizma realizirali su prije više od 15 godina Alen i Silvija Sobol u Kočičinu i idiličnom ambijentu smještenom uz korito rijeke Kupe. On porijeklom iz tog kraja, a ona Crikveničanka, imali su viziju u koju je malo tko osim njih imao povjerenja. Nakon nekoliko posjeta Istri u kojoj su obišli postojeće iznajmljivače i dobili određeni know how, konačna odluka je pala.

"Tijekom tih posjeta Istri sazrela je ideja da krenemo u realizaciju našeg višegodišnjeg zajedničkog plana, a to je izgradnja ruralne kuće za odmor, ali ne u Istri ili na moru gdje se to tad uobičajeno radilo, već u Gorskom kotaru. Kupili smo ruševinu stare goranske kuće, te smo gradeći je i obnavljajući u staroj goranskoj arhitekturi, željeli ukazati na polako zaboravljenu ljepotu goranske arhitekture i goranskog kulturnog naslijeđa", kaže ponosna vlasnica danas jednog od najreprezentativnijih objekata obiteljskog smještaja u ovom dijelu Hrvatske, Silvija Sobol.

Kanjon Kamačnik

Kuća je uređena, dodaje, uz kredit, pomoć obitelji, te puno rada i papirologije, a projekt rađen prema savjetima Konzervatorskog odjela iz Rijeke. Rezultat je kuća uređena u autohtonoj goranskoj arhitekturi i goranskom ambijentu, kategorizirana s 4 zvjezdice, u kojoj može boraviti do 9 gostiju. U suterenu se nalaze kuhinja, blagovaona, veliki dnevni boravak s kaminom i vinoteka, na prvom katu dvije dvokrevetne sobe s pomoćnim ležajem, dok se treća soba nalazi u potkrovlju. Svaka soba ima svoje kupatilo, ova u potkrovlju i hidromasažnu kadu za 2 osobe, a tu je naravno i terasa s kaminom i sjedećom garniturom za ugodne trenutke opuštanja na otvorenom.

"Želja nam je da gosti uz vrhunsku kvalitetu smještaja svoj boravak oplemene i kroz upoznavanje s prirodnim i kulturnim bogatstvima Gorskog Kotara. Kuća Sobol nalazi se u Čudesnoj dolini leptira, koja broji preko 500 vrsta i smještena je u blizini rijeke Kupe u Kupskoj dolini, u tzv. državi legendarnog diva Petra Klepca. Sezona u Gorskom kotaru traje čitavu godinu, a dolaze nam gosti iz Hrvatske i raznih dijelova svijeta željni uživanja u prirodi, dobroj hrani i aktivnom odmoru koji nudi ovaj kraj", kaže Silvija Sobol, koja je posebno ponosna na činjenicu da se sve više gostiju vraća i da je jedna njemačka obitelj u Gorskom kotaru praktički pronašla svoj novi dom jer im je vjerna još od samih početaka. Vrijedan rad prepoznala je i struka, pa je tako kuća obitelji Sobol dobitnica srebrne povelje Suncokret ruralnog turizma, Turističkog cvijeta za kvalitetu, te niza drugih priznanja.

Svi nude nešto

U izletničkom smislu Gorski kotar jest oaza koja sa svojim mikro lokacijama pruža široku lepezu različnosti koju samo priroda može osigurati. Ako se zaputite u čabarski kraj izvor Kupe ostavit će vas bez teksta, čisto jezero prekrasne tirkizne boje. S druge strane područje visinskih dijelova Nacionalnog parka Risnjak pružit će vam jedan sasvim drugačiji doživljaj. Naime, i nizinski dio Kupe je dio tog nacionalnog parka. Veliki Risnjak (1.528 m) jedan je od najljepših hrvatskih vidikovaca, a vrh Snježnik (1.506 m) pruža veličanstven pogled na sve četiri strane svijeta.

Kuća za odmor Silvije i Alena Sobol

U fužinarskom kraju jezera Bajer, Lepenica i Potkoš iznenadit će svaki svojom različitošću. Nikako se ne propušta odlazak u kultno kaubojsko selo Roswell gdje je sniman film Winnetou. U Skradu će oduševiti kanjon Vražji prolaz s izvorom Zeleni vir koji su na neki način Plitvice u malom. Kanjon Kamačnik cijelom svojom dužinom odiše mistikom, a doživljaj gdje se rječica Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru očarava.

Na području Lokava ne propušta se uživanje na Lokvarskom jezeru povrh kojeg se izdišu planinski masivi Risnjaka i Snježnika. Brojni vidikovci kao što su Petehovac u Delnicama, Kavranca i Orlove stijene, Perić, Preradović nagradit će vas prekrasnim pogledom i onim dubinskim osjetom zadovoljstva kada osvojite jednu takvu uzvisinu.

Tajnovit mrkopaljski kraj s hrvatskim Stonehengeom odnosno Matić poljanom nadahnut će svojom snagom i hrabrošću jer je ovo memorijalno područje koje prikazuje kako se 26 partizana smrznulo tijekom Drugog svjetskog rata u borbi za slobodu i mir.

Koliko god je atraktivan nadzemni svijet, isto toliko je neodoljiv i podzemni. Špilje Vrelo u Fužinama i Lokvarka u Lokvama privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Uživati i učiti o prirodi može se u Gorskom kotaru jer je to, između ostalog, i riznica biljnog te životinjskog svijeta. Na ovom području prebivaju i tri velike europske zvijeri, ris, medvjed i vuk. Dakako, Gorski kotar bogate je povijesti i čarobne kulturne baštine, kao što su dvorac Zrinsko-Frankopanski u Severinu na Kupi ili pak Stara Sušica, srednjovjekovni dvorac koji odaje dojam da ste zalutali u svijet Harryja Pottera. Uz brojne znamenitosti, u slučaju kišnog vremena može se posjetiti zanimljive interpretacijske centre i etno zbirke, a na raspolaganju su i sportski sadržaji.

"Gorski kotar destinacijski je spreman za novi investicijski ciklus, posebno u smještajne kapacitete viših kategorija", poručuje Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

Jezero Bajer u Fužinama

"To nam govore i podaci iz e-Visitora jer su smještajni kapaciteti više kategorije, poglavito kuće za odmor, popunjene od 150 do 240 dana godišnje", kazao je Hrg, dodajući da sve jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi Delnice, Čabar i Vrbovsko te općine Fužine, Lovke, Mrkopalj, Ravna Gora, Brod Moravice i Skrad sustavno rade na poboljšanju infrastrukture i turističkih sadržaja.

Destinacija inače u ovom trenutku broji 415 smještajnih objekata od čega tri hotela, pet hostela, po sedam planinarskih i lovačkih domova, isto toliko i kampova, 182 kuće za odmor te 166 apartmana i ostalih objekata.

Bogata gastronomija

Gastronomija Gorskog kotara ima jedinstven potpis jer odražava sklad čovjeka i prirode kojeg isprepliću očuvana bogata kulinarska ostavština, autohtone namirnice ovog područja, umijeće domaćih ugostitelja i marljivost lokalnih OPG-ova. Naglasak se stavlja na jela od divljači, plodove gorja i proizvode lokalnih OPG-ova. Turistička zajednica Gorskog kotara u suradnji s goranskim restoranima pokrenula je i inicijativu na Gastroventure à la Gorski kotar, kojom komunikacijski žele domaćeg gosta upoznati s autohtonim namirnicama i kulinarski atraktivnim recepturama. Kobasice i pršut od medvjeda, vepra, jelena, sir škripavac, štrudla od borovnica, aromatični likeri… samo su dio kulinarske tradicije ovog kraja koji mame gastronomade iz cijelog svijeta. U rujnu kroz jelovnike goranski restorani naglašavaju jela od jelena, kupina i jabuka, šumskih vrganja i goranskog svježeg zelja.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter